Ez történik a testeddel, ha minden reggelt egy kanál olívaolajjal indítasz
Az olívaolaj - amit folyékony aranynak is hívnak - már régóta a mediterrán étrend alapját képezi, de csak a közelmúltban jöttek rá a szakemberek, hogy nemcsak az ételek ízének tesz jót, hanem szervezetünk működésére is jó hatással van.
Ezeket láttad már?
Miután az amerikai Vogue szerkesztője, Veronica Cristino hallott az olívaolaj szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól, arra vállalkozott, hogy egy hónapon keresztül minden egyes nap egy evőkanál folyékony arannyal indítja a reggelét. Ez elsőre egy kicsit bizarrnak tűnt a számára, de ennek ellenére alávetette magát az „emberkísérletnek” - arra, ami történt, ő sem számított!
Miért imádjuk az olívaolajat?
Az olívaolaj lényegében egy egyszeresen telítetlen zsír, ami olajsavból, fitoszterolokból, karotinoidokból, tokoferolokból és polifenolokból áll. A „csoda nedűt” az olívabogyó húsának préselése, majd a levének szűrése során nyerik ki az olajbogyóból. Igazi csodaszer, hiszen jó hatással van a vércukorszintre, csökkenti a vérnyomást, szabályozza a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatása van, erősíti a csontokat, segíti a bélműködést, továbbá növeli a szerotoninszintet az agyban, ami segít megelőzni a depresszió kialakulását.
Miért érdemes reggelente olívaolajat fogyasztani?
Azt tudjuk, hogy nem mindegy, mit viszünk be a gyomrunkba ébredés után először. Ha ugyanis egy nagy pohár citromos vagy almaecetes vízzel indítjuk a reggelt, az nagyon jó hatással lehet az egészségünkre. A reggeli csodaszerek listájára pedig az egy (vagy maximum kettő) evőkanál olívaolajat is érdemes felvenni! Ez a napindító rutin segíti az emésztésünket, javítja a bélmozgásunkat, és biztosítja szervezetünk számára a napi antioxidáns és polifenol adagunkat.
Ez történik a testeddel, ha minden reggel elfogyasztasz egy kanál olívaolajat
„Ki szerettem volna próbálni ezt az egészséges szokást, mert emésztési problémáim vannak, például stressz okozta savas refluxom van” - meséli Veronica, aki nagyon hamar érezni kezdte a reggeli olívaolaj-rutin hatását. Néhány napon belül úgy éreztem, mintha az olaj védőréteget képezne a gyomromban. Néhány héten belül pedig egyre kevesebb lett a gyomorsavam, és az emésztésemre is jótékony hatással volt
- számolt be a Vogue szerkesztője, aki azóta is minden reggel egy evőkanál olívaolajjal indítja a napját.
+3 olaj az olívaolajon túl, ami egészségesebb, mint hinnéd
Avokádóolaj
Az avokádóolaj nagyszerű konyhai alapanyag, ugyanis finomítatlan, akárcsak az extra szűz olívaolaj, viszont magasabb a füstpontja. Ez a tulajdonsága pedig lehetővé teszi, hogy magasabb hőfokon is főzhessünk vele. Akár még rántott ételekhez is ideális lehet. Az állaga krémes, akárcsak magáé az avokádóé, az íze pedig nem túl jellegzetes, ezért kitűnő választás sokféle étel elkészítéséhez.
Dióolaj
A dióolaj nagyszerű forrása az omega-3 zsírsavaknak, elsősorban az alfa-linolénsavnak, így szintén egy igazán egészséges választás. Azt viszont mindig tartsuk észben, hogy finomítatlan és nagyon alacsony a füstpontja, ezért nem szabad főzéshez használni, illetve hűtőszekrényben ajánlott tartani. Mivel jellegzetes diós íze van, ezért a legjobb, ha salátaöntetként vagy további hőkezelést már nem igénylő süteményekhez használjuk.
Szezámolaj
A szezámolaj az ázsiai és az indiai konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, ami az egészségünkre is nagyszerű hatással lehet. A tudományos kutatások szerint gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai is vannak, amelyeknek köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az érelmeszesedés kockázatát. Mivel magas a füstpontja, bátran főzhetünk vele - például ideális lehet a kínai pirított csirkés, tésztás ételekhez is.