Ezért egyél minden nap lenmagot, elképesztő, milyen hatással van a testedre
Ha az egészséges étrendre törekszel, a lenmag szinte kötelező elem a bevásárló listádon. Ezek a kis magvak könnyen elérhetőek, jó áron beszerezheted őket, ráadásul kifejezetten jó hatással vannak a testedre. Az már csak hab a tortán, hogy a felhasználásuk is pofonegyszerű: a tasakból - pirítás nélkül - szórhatod is őket a tányérodra.
Ezeket láttad már?
A szakemberek szerint a lenmag igazi szuperétel, ami nem hiányozhat a konyhádból, ha követed a legnépszerűbb életmód-trendeket. Jennifer Scheinman táplálkozási szakértő egészen konkrétan úgy fogalmaz, hogy ezek a kis magvak igazi „erőművek”, a „növényvilág hősei”.
Több tanulmány is kimutatta, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása számos előnnyel járhat. Többek között segíti az emésztést, jó hatással van a szívünk egészségére, valamint csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Sőt, a menopauza tüneteit is enyhítheti!
De a lenmagot nem csak megeheted, a bőrödre és a hajadra is kenheted. Az influenszerek szerint vízzel összekeverve (is) igazi csodaszer, ami a bőrödet simává, a hajadat pedig ragyogóvá teszi. Egy TikTok-videóban egyenesen „házi készítésű botoxnak” nevezik a lenmagos keveréket.
Mik azok a lenmagok?
A lenmag pontosan az, amire gondolsz: a len nevű növény magja. A magok nagyon aprócskák - méretükben és formájukban is hasonlítanak a szezámmaghoz - és aranybarna színben pompáznak. Az emberek már évezredek óta termesztik a lent a magja és az olaja miatt - érdekesség, hogy könnyen lehet, hogy a kedvenc fehér inged is ebből növényből készült.
Milyen egészségügyi előnyökkel jár a lenmag fogyasztása?
A lenmag számos értékes tápanyagot tartalmaz, például rostokat, lignánokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat (többek között tiamint és magnéziumot). Emellett egyike azon kevés növényi forrásoknak, melyekben omega-3 zsírsavak találhatók, ami bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A lenmag tele van rostokkal
A lenmagoknak különleges képességük van arra, hogy csökkentsék a koleszterinszintet és fokozzák a zsírkiválasztást, ezt pedig egy nagyon specifikus rostfajtának köszönhetik, amit „nyálkás guminak” is szoktak nevezni. Ez egy zselatinos típusú oldható rost, ami például a tengeri moszatban is megtalálható. (Ha láttál már vala lenmagot vízben, akkor biztosan észrevetted, hogy a víz hatására milyen nyálkás lesz, ez a folyamat a fenti TikTok-videóban is tökéletesen látszik.)
„A lenmag oldhatatlan rosttartalma is magas, ez pedig felgyorsítja a széklet haladását a vastagbélben. Így segíthet azoknak, akik székrekedésben szenvednek, vagy akiknek rendszertelen a székletürítése” - mondja April Panitz dietetikus, majd hozzáteszi, hogy a lenmagrost a hasznos bélbaktériumainkat is táplálhatja, melyek segíthetnek gyógyítani a bélnyálkahártyát.
A lenmagban található lignánok fitoösztrogén hatást fejtenek ki, ami csökkentheti a mell- és petefészekrák, valamint az endometriózis kockázatát, továbbá mérsékelheti az enyhe menopauza tüneteit, például a hőhullámokat és a hüvelyszárazságot
- magyarázza a szakértő.
Mi a legjobb módja a lenmag fogyasztásának?
A lenmagot hihetetlenül könnyű beilleszteni az étrendünkbe, ugyanis mindössze 1-2 evőkanálnyi elég belőle ahhoz, hogy a testünkön érezhessük az előnyeit.
Hozzáadhatod a turmixodhoz, beleteheted a joghurtodba vagy a zabkásádba. De akár az avokádós pirítóst, a rántottát vagy a salátádat is ízesítheted vele. Sőt, Jennifer szerint különleges oldható rosttartalmának hála akár a tojás helyett is használhatjuk sütésnél: „Egy evőkanál őrölt lent keverjünk össze három evőkanál vízzel, majd hagyjuk pihenni néhány percig.”
April pedig azt tanácsolja, hogy bátran használd a lenmagot sütemények és kenyér tésztájához is, vagy akár zsemlemorzsa helyett is alkalmazhatod az őrölt változatot például zöldségpogácsák vagy zöldségfasírtok készítése során.
Abban a kérdésben, hogy egészben vagy őrölve fogyasszuk, mindkét szakértő egyetért: a lenmag finomra őrölve sokkal hasznosabb a szervezet számára. „Ennek az az oka, hogy az emésztőrendszerünk számára nehéz lebontani az ép mag külső falát, így anélkül átjuthatnak az emésztőrendszeren, hogy minden előnyét ki tudná használni a szervezetünk” - mondja Jennifer.
Nemcsak egészségesek, hanem szépek is leszünk a lenmagtól
A lenmag fogyasztása a bőrünkre is pozitív hatással lehet. Egy friss tanulmány szerint ha napi rendszerességgel fogyasztunk lenmagolajat, az már 12 hét után csökkenti a bőrünk érzékenységét, érdességét, valamint hidratáltabbá és puhábbá varázsolja azt.
De mi van akkor, ha nem megesszük, hanem a bőrünkre vagy a hajunkra kenjük? Bár a lenmag közvetlenül arcon vagy hajon való alkalmazásáról tanulmányok még nem állnak rendelkezésünkre, a benne található omega-3 zsírsavak bizonyítottan gátolják az UV-sugarak által kiváltott gyulladást és hiperpigmentációt, enyhítik a bőrszárazságot, felgyorsítják a sebek gyógyulását, továbbá a bőrrák kialakulásának megakadályozásában is segíthetnek.
Ha pedig a hajunkra is kenünk a víz-lenmag keverékből, azzal a szakértők szerint ártani biztosan nem árthatunk. Annyi biztos, hogy hidratálja a hajunkat, sőt, egy tanulmány megállapította, hogy a - lenmagban is megtalálható - omega-3 zsírsavak serkentik a hajnövekedést.
Forrás: glamour.com