Ez a világ 7 legegészségesebb gyümölcse, de alig eszel belőle
Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, például az épp aktuális gyümölcsszezon, amikor kedvünkre válogathatunk a kedvenc finomságainkból. Most éppen a szilva és a szőlő van terítéken, de szerencsére vannak olyan gyümölcsök is, amelyeket az év bármely napján leemelhetünk a polcokról. A legfőbb kérdés viszont az, hogy vajon melyek a legegészségesebbek közülük?
Ezeket láttad már?
Amikor az egészséges ételekre gondolunk, azonnal a zöldségek és a gyümölcsök jutnak az eszünkbe. Bár kétségkívül az előbbiek viszik a prímet ebből a szempontból, az utóbbiak is előkelő helyen végeztek azon a listán, amelyet szakemberek állítottak össze egy alapos kutatómunka során. A tanulmányból kiderült, hogy a tápanyagsűrűséget, az ásványianyag-sűrűséget és a rosttartalmat tekintve melyek a legegészségesebb, növényi eredetű élelmiszerek, amiket érdemes rendszeresen fogyasztani. Mi most a gyümölcsökről szóló eredményeket osszuk meg veled.
1. Citrom
Az első helyen szerepel a citrom. Híres magas C-vitamin tartalmáról, amely nélkülözhetetlen az immunrendszerünk védelme, valamint a szükséges a kollagéntermelés szempontjából. 100 gramm citrom 53 mg C-vitamint tartalmaz. Ezen felül káliumban, magnéziumban és értékes rostokban is gazdag.
2. Eper
Második helyen végzett az eper. Gondoltad volna, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék? 100 grammban 62 mg található meg, ezen kívül folsav, vas, magnézium és kalcium is van benne. A vas hozzájárul a vörösvértestek normál képződéséhez és támogatja az oxigénszállítást.
3. Narancs
A harmadik helyet a gyümölcsök közül a narancs szerezte meg, amely szintén egy igazi C-vitamin bomba, mellette pedig rengeteg kalciumot, káliumot és magnéziumot tartalmaz. A magnézium létfontosságú ásványi anyag, amely számos biokémiai reakciót és sejtfunkciót szabályoz a szervezetünkben.
4. Lime
A negyedik helyet a lime kapta, és a C-vitaminon kívül még foszfátban, káliumban és kalciumban is gazdag - utóbbi a csontokra és a fogakra van különösen jó hatással.
5. Grapefruit
Ötödik helyen a grapefruit áll, ami kesernyés íze miatt igen megosztó, viszont akik szeretik, nagyon jól járnak vele, ugyanis három grapefruit fedezi a napi C-vitamin szükségletet. Emellett a grapefruitban található A-vitamin és béta-karotin különösen fontos a látás és az immunrendszer egészségének megőrzése szempontjából.
6. Szeder
A hatodik helyet egy bogyós gyümölcs, a szeder szerezte meg. Többek között kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és mangánt tartalmaz - utóbbi egy értékes nyomelem, amely az enzimfolyamatok elindításáért felel.
7. Fehér grapefruit
A gyümölcsfajták közül a hetedik, és egyben utolsó helyen a fehér grapefruit áll, amely fehér héjáról kapta a nevét. Ez a réteg mezokarpiumot tartalmaz, amely rengeteg értékes rostban bővelkedik, amely fontos szerepet tölt be az emésztés során.
Nem kell lemondanod róluk télen sem
A tanulmányban egy érdekességre is rávilágítottak: a gyümölcsök közül többnek is nagyon jellegzetes, savanykás íze van. A brit királyi család nagy kedvence egyébként a grapefruit - szeretnek belőle reggelente elfogyasztani egy fél darabot. A narancs salátába, müzlibe szeletelve, de önmagában is istenien finom.
Különösen népszerű - még a sztárok körében is - a reggeli citromos víz, amely nemcsak vitaminokkal látja el a szervezetet, hanem méregtelenítő tulajdonságokkal is rendelkezik. A lime tökéletes hozzávalója lehet egy ízletes mexikói fogásnak, és jó néhány koktélnak is! Az eperről és a szederről pedig télen sem kell lemondanod, ugyanis kutatások kimutatták, hogy lefagyasztott állapotukban is képesek megőrizni az értékes tápanyagok nagy részét.
Forrás: glamourmagazine.co.uk