7 étel, ami kifejezetten hasznos influenzaszezonban
Vannak olyan ételek, melyektől nemcsak jóllaksz, hanem energiával is feltöltenek, amikor betegeskedsz. Segítenek, hogy hamar jobban érezd magad, hogy gyorsabban javuljon az állapotod, valamint abban is, hogy hidratált maradj a lábadozás során. Mutatjuk, milyen élelmiszereket érdemes bőségesen fogyasztanod az influenzaszezonban!
Ezeket láttad már?
Ha influenzás vagy, vagy megfáztál, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztasz. Egyes élelmiszerek ugyanis fokozhatják a betegség tüneteit, míg néhány étel segíthet abban, hogy minél előbb felépülj. Íme, az influenza vagy nátha esetén ajánlott ételek listája!
Húsleves
Egy tál forró, gőzölgő húsleves csodákra képes - nem csak a nagymamák, hanem a tudomány szerint is. Ez egy nagyon finom vitamin-, ásványianyag- és fehérjeforrás, ezek pedig olyan tápanyagok, melyekre a szervezetünknek a legnagyobb mennyiségben szüksége lehet, ha éppen egy betegségből lábadozunk.
A levesek ráadásul azért is nagyon hasznosak, mert tökéletes folyadékforrások - ha pedig hasmenéssel, hányással, vagy magas lázzal küzdünk, akkor extrán érdemes odafigyelnünk a megfelelő folyadékfogyasztásra, hogy elkerüljük a kiszáradást.
A csirkehúslevesben pedig a csirkehús cisztein aminosavat is tartalmaz, amely segít elvékonyítani a nyálkahártyákat, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is bír.
Fokhagyma
A fokhagyma számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és évszázadok óta gyógynövényként is használják. Antibakteriális, valamint vírus- és gombaellenes hatással is bír. Egy 2016-os tanulmány szerint a fokhagymakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők fokozzák az immunrendszer működését, valamint enyhítik a megfázás és az influenza súlyosságát. Így nem csak az íze, hanem a szervezetünkre gyakorolt hatása miatt is érdemes fogyasztani.
Méz
A méz antibakteriális tulajdonságokkal bír, erősítheti az immunrendszert, valamint sokan mézet használnak a szezonális allergiák enyhítésének céljából is. Ráadásul a köhögést is képes enyhíteni. Influenzaszezonban érdemes ezzel ízesíteni a teát vagy a kávét, de önmagában is kanalazhatsz belőle!
Csípős ételek
A csípős ételek fogyasztása azért lehet hasznos, ha orrdugulással küzdünk, mert a csípős íz orrfolyást okoz, felszakítja a nyálkahártyákat, valamint kiüríti az orrmelléküregeket. Bár egyelőre kevés tanulmány született erről a hatásról, úgy tűnik, a csilipaprikában található kapszaicin hígítja a váladékot, megkönnyítve annak távozását a szervezetből.
Zabpehely
A zabpehely kalóriákat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, melyek mindegyikére szükséged van, ha beteg vagy. Egy 2021-es kutatás szerint továbbá a zab erősítheti az immunrendszert és segítheti az emésztést. Fontos, hogy előre elkészített, instat zabpehely helyett válassz úgynevezett acélvágott zabot, vagyis olyan teljes kiőrlésű zabot, amit kisebb darabokra vágtak, nem pedig hengereltek, ugyanis ez a legegészségesebb, legtöbb tápanyagot tartalmazó opció.
Avokádó
Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, ráadásul puha állagának köszönhetően akkor is tudsz belőle falatozni, ha fáj a torkod. Mivel olajsavat tartalmaz, segíthet csökkenteni a gyulladást, továbbá az immunrendszert is erősítheti.
Lazac
A lazac az egyik legjobb fehérjeforrás, ha influenzában szenvedsz. Puha, könnyen fogyasztható, ráadásul omega-3 zsírsavakban is gazdag, melyek erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így segíthetik az immunrendszer hatékony működését. Továbbá számos vitamin és ásványi anyag forrása lehet, beleértve a D-vitamint is, ami szintén fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében.
Forrás: healthline.com