5 zsíros étel, amitől nincs is egészségesebb
Tudtad, hogy a zsírokat makrotápanyagoknak tekintjük, ami azt jelenti, hogy a szervezetünknek nagy mennyiségben szükségük van rájuk? Mégis gyakori tévhit, hogy ami zsíros, az egészségtelen is. Pedig az számít igazán, honnan származik az adott zsírforrás, és persze - mint gyakorlatilag minden más élelmiszer esetén is - hogy mennyit fogyasztunk belőle.
Ezeket láttad már?
A tápláló zsíros ételek rendszeres fogyasztása olyannyira tudatos döntés, hogy jó hatással lehet a vérnyomásunkra, csökkentheti a koleszterinszintünket, a vércukorszintünket, és az agyunk optimális működését is támogathatja, szemben az ultrafeldolgozott termékekben található zsírokkal. Vajon mik is azok a zsíros opciók, amelyeket nyugodtan fogyaszthatunk?
Dió
A dió egy igazi szuperélelmiszer, ugyanis sok egészséges zsírt tartalmaz, de élelmi rostokban és növényi fehérjékben is bővelkedik. Sőt, olyan növényi vegyületeket is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, így pedig részt vesznek a szervezetünkben lévő sejtkárosodás elleni küzdelemben. De kitűnő forrása a szívünknek kedvező omega-3 zsírsavaknak is.
Ha esetleg nem szereted a diót, a jó hír az, hogy más diófélék, mint például a pisztácia, a mandula, a földimogyoró, a mogyoró vagy a pekándió is egészséges zsírforrásnak számít. Ami viszont a dió és más diófélék esetén is különösen fontos, hogy bár táplálóak, érdemes csínján bánni az adagokkal, ugyanis már egy maréknyinál nagyobb mennyiséggel is könnyen túlehetjük magunkat.
Zsíros hal
A hal egy remek fehérjeforrás, éppen ezért ideális esetben nemcsak karácsonykor és nyáron a Balaton partján, hanem egész évben, minden héten heti 1-2 alkalommal érdemes fogyaszti. Egyes halak pedig kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak is - ilyen a lazac, a tonhal, a szardella, a szardínia, a fekete tőkehal és a makréla is.
Ezek az egészséges zsírokban gazdag halak a kutatások szerint a szívünk egészségére és a memóriánkra is jó hatással lehetnek. Ami viszont fontos, hogy többségében próbáld meg kerülni a rántott hal fogyasztását, és válassz helyette olyan egészségesebb elkészítési módot, mint a párolás vagy a grillezés.
Étcsokoládé
Ha egy egyszerre egészséges és finom, magas zsírtartalommal rendelkező édességet keresel, úgy a legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládék között érdemes szétnézned. Ugyanis ezek az étcsokoládék jellemzően több, mint 60%-a zsír, közben pedig tele vannak értékes antioxidánsokkal, amelyek segítenek csökkenteni a szabad gyökök mennyiségét a szervezetünkben. De a koleszterinszintünkre és a szívünk egészségére is jó hatással lehetnek, persze a mértékletesség ebben az esetben is kulcsfontosságú.
Avokádó
Ha egészséges zsíros ételekről van szó, nem mehetünk el szó nélkül a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő avokádó mellett sem. A legtöbb gyümölccsel ellentétben ugyanis túlnyomórészt nem szénhidrátokból, hanem egészséges zsírokból áll: a benne lévő kalóriák valójában több, mint 80%-a zsírból származik, emellett pedig tele van élelmi rostokkal, de található benne magnézium, kálium, folsav, illetve C-, E- és K-vitamin is.
Ami az avokádó egészségünkre gyakorolt hatását illeti, a kutatások szerint csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és a metabolikus szindróma kialakulásának a kockázatát. Ráadásként pedig igazán finom és változatosan fogyasztható: a híres avokádós pirítóson túl gazdagíthatjuk még vele a szendvicseinket, salátáinkat vagy ehetjük egy finom rántottához is, olaj formájában pedig sütéshez és főzéshez is használhatjuk.
Chia mag
Végül, de nem utolsó sorban, ha egészséges zsíros finomságot szeretnél enni, akkor bizony a chia mag is kitűnő választás. Bár első ránézésre sokan nem is gondolnák, de valójában közel egyharmada zsírforrás (100 gramm chia magban 31 gramm zsír található). A szénhidráttartalma nagy részét pedig rostok teszik ki, így bármikor készíthetsz belőle egy tápláló és finom reggelit, uzsonnát vagy desszertet.
Forrás: health.com, verywellhealth.com, pharmeasy.in