Ez a gyümölcs igazi kincs, természetes úton tisztítja a vastagbelet: te eszel belőle eleget?
Gondoltad volna, hogy az emésztőrendszerünk állapota valójában a testünk egészére képes kihatni? Így ha nincs minden rendben vele, akkor rengeteg problémával szembesülhetünk. Szerencsére azonban sokféleképpen tehetünk azért, hogy támogassuk a működését, például különféle gyümölcsök fogyasztása által. Egy bizonyos gyümölcsről pedig kiderült, hogy különösen erős támogatója a vastagbélnek.
Ezeket láttad már?
Az emésztőrendszerünk működésének javítására irányuló természetes módszerek keresése során a kutatók számos olyan gyümölcsre mutatnak rá, amelyek segíthetnek ebben, és azt is felfedezték, hogy az alma olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek által a vastagbélre kiemelkedően jó hatással lehet - hívta fel rá a figyelmet az RMF. De hogy pontosan miért is olyan remek választás rendszeresen almát enni? Mutatjuk!
Elképesztően sok jótékony hatása van
„Minden nap egy alma az orvost távol tartja” - talán a leghíresebb almához kötődő mondás, aminek számos kutatás szerint stabil alapja van. Az alma csökkentheti a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának gyulladását, védi a bélrendszer baktériumflóráját, véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, támogatja a fogyást és még a vérnyomásunkat is segít szabályozni.
Ennyire fontos szerepe van a vastagbélnek
„A vastagbél az emésztőrendszerünk kulcsfontosságú része, ami körülbelül 1,5 méter hosszú és 6,5 cm átmérőjű. Leghosszabb része a vastagbél, míg a többi - a vakbél, a végbél és a végbélnyílás - sokkal rövidebb, legfeljebb néhány centiméter hosszú. Itt ér véget az emésztési folyamat, itt szívódik fel a víz, és itt tárolódnak a salakanyagok, mielőtt kiválasztódnak a szervezetből” - emelte ki az RMF.
Ha valami nincs rendben a vastagbelünkkel, leggyakrabban hasi vagy a hátunk hátsó részén érzékelhető fájdalmat tapasztalhatunk, a Columbia Doctors pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes ügyelnünk a tartósan nagyon laza, vizes vagy száraz székletre és a székrekedésre is. Ha pedig esetleg véres székletet tapasztalunk, akkor a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz!
Ezt a 8 ételt edd reggelire a szakértő szerint, ha 100 évig szeretnél élni
Így segíthet az alma
A tudósok már sok alkalommal rámutattak arra, hogy a bélrendszer egészsége rendkívül fontos az egész szervezetünk számára. Ha jól működik a vastagbelünk, az nemcsak a közérzetünkre, hanem az általános egészségünkre is jó hatással van. Ennek érdekében fontos a kiegyensúlyozott, rostban gazdag étrend, a rendszeres testmozgás és a túlzott stressz kerülése is, amely szintén negatív hatással lehet a bélműködésünkre.
Ami az almát illeti, természetes úton képes tisztítani a vastagbelet, ugyanis gazdag pektinben, egyfajta oldható rostban, amely nemcsak a megfelelő emésztést segíti elő, hanem csökkenti az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladását is. Ez teszi általában az almát olyan jó választássá a gyulladásos bélbetegségekben, például az irritábilis bél szindrómában szenvedők számára.
Az almában található rostok továbbá hozzájárulnak a bélmozgások rendszerességéhez, ezáltal védelmet nyújtva a székrekedés ellen. Vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük káliumban is gazdag, és segít eltávolítani a szervezetből a felesleges nátriumot, ami jótékonyan hat a vérnyomás kiegyensúlyozására. Kalóriaszegény is, és magas víz- és rosttartalmának köszönhetően növeli a jóllakottság érzését, ami hasznos lehet a testsúlyszabályozás szempontjából.
Amik szintén segíthetnek
Az alma rendszeres fogyasztása tehát kitűnő támogatója lehet a vastagbelünk egészséges működésének, de sok más élelmiszer is segíthet. Az ideális cél általában az, ha nap mint nap többféle rostokban és antioxidánsokban gazdag ételt fogyasztunk, de természetesen mindig fontos, hogy vegyük figyelembe a testünk egyedi igényeit is. A TopLineMD szerint tápláló, rostokban is gazdag élelmiszer például a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a kelkáposzta, a spenót, a málna és a zabpehely is.
Összességében a vastagbelünk és az egész emésztőrendszerünk támogatása érdekében a szakemberek nagyjából napi 25-35 gramm rost bevitelét javasolják, ami természetes módon nagyon sok zöldség, gyümölcs, magvak és bizonyos gabonafélék bevitelével érhető el, bőséges folyadékbevitellel párosítva, de gyakran szükség lehet különféle rostban gazdag készítmények bevitelére is, mielőtt azonban bármilyen mesterséges opciót választanál, mindenképp érdemes egyeztetned a háziorvosoddal vagy egy dietetikussal.
