Egészen elképesztő dolgok történhetnek a testeddel, ha elhagyod a tejtermékeket: érdemes kipróbálni

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha a tejtermékekről van szó, egy dolgot egész biztosan kijelenthetünk: régóta a legmegosztóbb élelmiszerek közé tartoznak. Ami engem illet, évek óta tudom, hogy tejérzékeny vagyok, és nincs is választási lehetőségem: ha jól szeretnék lenni, egyszerűen mellőznöm kell a fogyasztásukat. De vajon ugyanerre érdemes törekednie annak is, aki elvileg teljesen egészséges? Jobb lenne mindenkinek elhagyni a tejtermékeket?

Van, akire jótékonyan hathat a tejtermékek elhagyása
Van, akire jótékonyan hathat a tejtermékek elhagyása
Fotó: bojanstory/Getty Images

Az elmúlt években sokaktól hallottam, hogy nem érzik jól magukat különféle tejtermékek fogyasztása után, és az életük egy pontján úgy döntöttek, hogy legalább egy ideig elkerülik a tejtermékeket. Nemrég egy fiatal séf, Julia Chebotar beszámolójára is felfigyeltem, aki egészen elképesztő tapasztalatokról számolt be, miután búcsút intett ezeknek az élelmiszereknek.

HIRDETÉS

Ahányan vagyunk, annyifélét tapasztalhatunk

Ha megosztó témákról van szó, mindig fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy legtöbbször nem érdemes általánosítanunk. Hiszem például, hogy azok a termékek, amelyek például egy helyi gazda saját gazdaságában körültekintően nevelt állat tejéből készültek, egészen mások lehetnek, mint sok olyan tejtermék, amelyekbe a legtöbb élelmiszerbolt polcain belefuthatunk. Emellett persze bármilyen élelmiszerről is legyen szó, előfordulhat, hogy az az egyikünknek árt, a másikunknak pedig kedvez.

Jelen esetben is csupán egy személy tapasztalatairól van szó, és nem biztos, hogy rád ugyanúgy hatna a tejtermékek elhagyása, hiszen számít az is, miket fogyasztasz mellette és összességében hogyan néz ki az étrended. Mégis érdekes, hogy egyes esetekben ilyen táplálkozást érintő változások mennyi pozitívumot hozhatnak egy ember életébe. Lássuk, ha Julia tapasztalataiból indulsz ki, mire számíthatsz!

Szebb lehet a bőröd

Julia évek óta küzdött pattanásokkal, amióta viszont tejmentesen étkezik, sokkal tisztább a bőre. Az aknéról fontos tudni, hogy egy olyan gyulladásos állapot, amely során az olaj beszorul a pórusokba, és baktériumok szaporodását okozza a tüszőkben, ami gyulladáshoz vezet, és pattanásossá teszi a bőrünket.

„Édesanyám a műtét után sugár és kemoterápia nélkül kigyógyult a rákból” - ennyit jelent, hogyan és mit eszel

„Édesanyám a műtét után sugár és kemoterápia nélkül kigyógyult a rákból” - ennyit jelent, hogyan és mit eszel

A tejtermékekről pedig érdemes tudni, hogy hozzájárulnak a bőr túlzott zsírtermeléséhez. Fontos azonban, hogy sok más tényező is kiválthat pattanásokat, így előbb mindig biztosabb egy bőrgyógyászt felkeresni, mint önállóan egy diétába kezdeni a bőrünk érdekében.

Jobb lehet az emésztésed

Juliának a tejtermékek elhagyása az emésztése javulásával is kéz a kézben járt: nem puffadt többé, és nem tapasztalt görcsös bélproblémákat sem. Ilyen javulás esetén könnyen lehet, hogy arról van szó, hogy az illető szervezete laktózintolerancia miatt nem tudja lebontani a laktózt, vagy más gyomor-bélrendszeri betegsége van.

A laktózérzékenység viszont önmagában nem jelenti azt, hogy az összes tejfehérjét tartalmazó terméket is kötelező lenne elhagyni, ebben az esetben a laktózmentes termékeket (vannak például olyan sajtok is, amelyek természetes módon laktózmentesek) sokan panaszmentesen eszik és isszák.

Fogyhatsz

A tejtermékek elhagyása Juliának a fogyásban is segített. Ebben az esetben fontos tudni, hogy a tej, a natúr joghurt és más cukrozatlan tejtermékek jellemzően természetes cukrokat tartalmaznak, míg más tejtermékek hozzáadott cukrot is. Fogyási szándék esetén általában alapvetően az utóbbiakat érdemes elkerülni, és persze figyelni arra is, hogy összesen mennyi kalóriát viszünk be, és mennyit égetünk el egy nap folyamán.

Több betegség súlyosbodásától is megóvhat

Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy azokra nézve, akiknek laktózintoleranciájuk van, vagy pajzsmirigyproblémákkal küzdenek, a tejtermékekben lévő egyes összetevők gyulladásfokozó hatásúak lehetnek. De például Candida-fertőzés esetén is ajánlott alacsony tejtartalmú étrendet követni.

Tehát mindenképp fontos, hogy az aktuális egészségi állapotunkat is vegyük figyelembe, ha azt mérlegeljük, fogyasztunk-e tejtermékeket, és érdemes szakember segítségét is kérnünk (ha elhagyjuk a tejtermékeket, abban is, mit mivel pótolhatunk tudatosan). Abban az esetben pedig, ha olyan betegségünk van, amely esetén orvosi utasításra kell kerülnünk bizonyos tejtermékeket vagy akár az összeset, azt mindig vegyük nagyon komolyan, és általában véve is figyeljünk a testünk egyedi igényeire és reakcióira!

Forrás: healthline.com, musebali.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Katasztrófa a felhozatal” - Összeállt a Dancing with the Stars ötödik évadának csapata, rengeteg néző csalódott

„Katasztrófa a felhozatal” - Összeállt a Dancing with the Stars ötödik évadának csapata, rengeteg néző csalódott

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 6 hazugság, amit a sorozatok elhitetnek velünk a szerelemről (x)

Íme 6 hazugság, amit a sorozatok elhitetnek velünk a szerelemről (x)

Szinte minden nőt érint, mégis csak nagyon kevesen beszélnek róla (x)

Szinte minden nőt érint, mégis csak nagyon kevesen beszélnek róla (x)

18+: Íme 10 tévhit a hüvelyszárazságról, amit azonnal el kell felejteni (x)

18+: Íme 10 tévhit a hüvelyszárazságról, amit azonnal el kell felejteni (x)

Hihetetlen, de az állandó stressz és túlgondolás még erre is hatással van (x)

Hihetetlen, de az állandó stressz és túlgondolás még erre is hatással van (x)