Tökéletes puffadás ellen és még a gyulladást is csökkenti: ez a tea csodákra képes, a te otthonodban is ott a helye
Ha étkezés után gyakran érzel puffadást, akkor van egy egyszerű és hatékony megoldás számodra, ez pedig nem más, mint a hibiszkusztea. Ez a kis csodaital nemcsak a puffadás okozta kellemetlen tüneteket enyhíti, de rengeteg más jótékony hatása is van, mint például a gyulladás csökkentése, az álmatlanság megelőzése és az anyagcsere felgyorsítása.
Ezeket láttad már?
A puffadás és a gyomorban fellépő diszkomfortérzet sokak számára ismerős probléma, különösen étkezés után. Az esetek többségében nehéz, de időnként könnyedebb ételek is okozhatnak hasi feszültséget, ami rontja a közérzetet, illetve megnehezíti a napi teendők elvégzését. A puffadás csökkentésére egyszerű, de hatékony megoldás lehet a hibiszkusztea. Ez a gyógyhatású ital nemcsak a puffadás ellen nyújt segítséget, hanem számos más pozitív hatással is bír a szervezet számára, többek között csökkenti a gyulladást.
Egyszerű megoldás a puffadás ellen
Sokan küzdenek étkezés után a puffadás, az elnehezülés vagy a duzzadt has kellemetlen érzésével. Ezek gyakran a túlzott evés tünetei, de előfordulhatnak akkor is, ha valaki nem eszik túl sokat. Megoldást kínál rá a hibiszkusztea, amely már régóta ismert gyulladáscsökkentő tulajdonságairól. Ahogy Laura Parada, táplálkozási szakértő és a „What Makes Us Eat This Way?” című könyv szerzője mondja: „Ezt a gyógyászati tulajdonságokkal rendelkező vörös virágot Jamaica rose vagy hibiscus sabdriffa néven ismerik. Afrikában őshonos, de a világ számos régiójában termesztik, és általában tea formájában fogyasztják.”
A szakértő hozzáteszi: „Ezt a teát általában hidegen és melegen is isszák, és sok kultúra az idegrendszeri betegségek kezelésére, az álmatlanság elkerülésére, a mérsékelt szívproblémák csillapítására, a gyulladás és a vérnyomás csökkentésére, valamint az anyagcsere felgyorsítására alkalmas gyógyszerként ismerik.”
Miért érdemes kipróbálni?
A hibiszkusztea rengeteg pozitív hatással bír, különösen azok számára, akik emésztési problémákkal küzdenek. Laura Parada szerint a tea „antioxidáns tulajdonságai védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen, amellett, hogy polifenol tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.” A nedű tehát nemcsak a puffadást és hasi fájdalmat enyhíti, de általánosságban véve is támogatja az egészséget.
Hogyan segíti a gyulladás csökkentését?
A hibiszkuszvirágban található gyümölcssavak támogatják az emésztést, és hashajtó hatásúak is lehetnek. Ezáltal segítenek a gyomorsav, a görcsök és a gázok csökkentésében, ami különösen hasznos lehet étkezés után. Ahogy a szakértő megjegyzi: „A virágban található gyümölcssavak hashajtóként működhetnek, és az emésztést elősegítő hatása mellett segít a gyomorsav, a gyomorgörcsök, a gyomor-bélhurut és a gázok leküzdésében is.”
Emellett a tea más egészségügyi előnyökkel is bír, mint például a vérnyomás csökkentése, a vércukorszint szabályozása és a veseműködés javítása. Parada így fogalmaz: „A magas vas- és C-vitamin-tartalom, az ásványi anyagok és antioxidánsok - például polifenolok -tulajdonítanak neki gyógyászati tulajdonságokat.” És ez még mindig nem minden, ugyanis ez a tea tökéletes alkalmas arra is, hogy csökkentse a testzsírt, sőt, még öregedésgátló hatással is rendelkezik
Hogyan fogyasszuk?
Forraljunk vizet, adjunk hozzá szárított hibiszkuszvirágot, majd hagyjuk 10 percig pihenni. A még hatékonyabb gyulladáscsökkentés érdekében ízesíthetjük gyömbérrel és citrommal is. A szakértő szerint: „Tökéletes infúzió formájában fogyasztani, ideális esetben étkezés után, hogy kihasználjuk az emésztést elősegítő hatását.” Naponta legfeljebb két csészével ajánlott kortyolgatni, és bár a tea általánosan biztonságos, vannak helyzetek, amikor óvatosnak kell lenni vele. „Terhesség és szoptatás alatt, műtét előtt és után, valamint gyermekek esetében a fogyasztása nem javasolt” – figyelmeztet Parada.
Forrás: vogue.es