Soha ne igyál teát a következő ételek mellé: súlyos következménye is lehet a táplálkozási szakértő szerint
Lassan beköszönt a hűvösebb időszak, amikor otthonunkba bekuckózva kortyolhatjuk kedvenc teánkat. A forró italt szívesen iszogatjuk az őszi-téli időszakban, hiszen átmelegít és egy kicsit felüdít az olykor szomorkás, esős mindennapokon. Csakhogy kiderült, egészségünk szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen ételekkel társítjuk a teát.
Ezeket láttad már?
Meglepő dologra figyelmeztetnek a szakértők: gondoljuk át alaposan, milyen ételt fogyasztunk, ha mellé italként a teát választjuk. Persze a hideg időszakban nagyon jól tud esni egy-egy bögrével, egészségünk szempontjából jobb, ha megfogadjuk, amit az orvosok ajánlanak. Nézzük, mire is kell figyelnünk pontosan!
Gátolják a vas felszívódását a szervezetünkben
A tea az egyik legnépszerűbb ital az őszi-téli időszakban. Nálunk is nagyon sokan kortyolgatják, az Egyesült Királyságban pedig igazi szeánsznak számít egy-egy délutáni teázás, egy felmérés szerint a britek átlagosan naponta két bögrével is megisznak. Ha azonban úgy döntünk, étkezést is társítunk a teázás mellé, például reggelit vagy csak egy délutáni nasit, gondoljuk át alaposan, mit fogyasztunk.
Deborah Grayson gyógyszerész, táplálkozási terapeuta szerint a tea vagy kávé fogyasztása bizonyos ételek, például vörös húsok vagy zöld leveles zöldségek mellett növelheti a súlyos tápanyaghiány kialakulásának kockázat. Ezekben a forró italokban ugyanis olyan vegyi anyagok vannak, amelyek megakadályozzák a vas felszívódását. Márpedig ez az ásványi anyag létfontosságú az oxigén szállításához szervezetünkben, az energiaellátáshoz és az immunrendszer erősítéséhez.
Ha rendszeresen teázol az étkezések mellett, előfordulhat, hogy vérszegény vagy. A nőket egyébként is gyakrabban érinti a vérszegénység, főleg a menstruáció idején. Teázás idején a kerülendő ételek közé tartoznak a vasban gazdag ételek, a steak, a marhasült, valamint az olyan zöldségek, mint például a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta.
Kutatások megállapították, hogy a teában (különösen a zöld teában) és a kávéban számos olyan vegyi anyag található - például a polifenolok -, amelyekről feltételezik, hogy védelmet nyújtanak a gyulladások ellen, ugyanakkor gátolják a vas felszívódását. Polinolok ezen a két italon kívül megtalálhatóak még számos gyümölcsben, zöldségben, fűszerekben - bár kisebb mennyiségben. A borban pedig tanninok és oxalátok vannak, amelyek szintén vasblokkoló hatásukról ismertek.
Felmérések szerint az Egyesült Királyságban a nők csaknem 8 százaléka szenved vashiányos vérszegénységben, a férfiaknak pedig nagyjából 3 százaléka. Ennek a tünetei lehetnek például az általános gyengeség, a szélsőséges kimerültség, a hajhullás, valamint a hajlamosság a különféle fertőzésekre.
Ezek a hibák könnyen vezethetnek emésztési problémákhoz
A szakértő más étkezéshez kapcsolódó hibákat is említett, amelyek szintén károsak lehetnek az egészségünkre. Főleg a kisétkűeket figyelmeztette, akiknek szükségük lenne egy kevés plusz súlyra vagy izomra, hogy minél kevesebb folyadékot igyanak az étkezésekhez. „A folyadék jelenléte a gyomorban csökkenti az elfogyasztható ételek mennyiségét. Tehát, ha valakinek alapvetően rossz az étvágya, akkor inkább csak egy kortyot igyon az étkezéshez, ez segíthet abban, hogy több ételt magához tudjon venni."
Érdemes azt is átgondolnunk, milyen salátát fogyasztunk, az olyan kesernyés ízű leveles zöldségek, mint például a rukkola vagy a cikória, serkentik az emésztési folyamatot és segítenek a szervezetnek felkészülni az elfogyasztott ételek teljes megemésztésére. A szakértő további tippjei közé tartozik az is, hogy lefekvés előtt legfeljebb három órával étkezzünk utoljára, és étkezés után semmiképp ne feküdjünk le azonnal, ha szeretnénk elkerülni a reflux kellemetlen tüneteit. Ha nem a kanapén, hanem az asztalnál ülünk, az is segíthet, így könnyebb lesz az elfogyasztott étel lebontása és csökken az esély a különböző emésztési zavarok megjelenésére.
Forrás: dailymail.co.uk