5 húsvéti étel, amiről nem is gondolnád, hogy puffaszt
Akár tartottad a Húsvétot megelőző időszak alatt a nagyböjtöt, akár nem, az ünnepek alatt jól érdemes kiélvezni a közös családi, vagy baráti étkezéseket. Ilyenkor nem csak a testnek, de a léleknek is jól tudnak esni a finomabbnál finomabb falatok, és hogy egy kicsit el lehet engedni magunkat. De van pár alapszabály, amit érdemes betartani, főleg, ha szeretnéd elkerülni az olyan kellemetlen emésztési problémákat, mint például a puffadás. Tarts velünk, cikkünkben eláruljuk, melyek a puffasztó húsvéti ételek!
Ezeket láttad már?
A Húsvét során sokkal egyszerűbb egészségesebb ételeket készíteni, hiszen nem csak az első tavaszi napsugarak köszöntenek be az ablakon, hanem a piacok és az áruházak zöldséges polcain is megjelennek a friss, szezonális termékek. A húsvéti ételek sokkal több tápanyagban gazdag és kalóriában is szegényebb finomság kerülhet, így kevésbé kell aggódni a hirtelen felszaladó 1-2 plusz kiló miatt, mint Karácsony környékén.
Az ünnepekben az is jó, hogy ilyenkor mindenfajta bűntudat nélkül lehet falatozni, ezért használd ki ezt a pár napot arra, hogy csak egyszerűen élvezed a közös étkezéseket és italozásokat. Ezekben a napokban bátran engedj meg magadnak olyan finomságokat, amikre a szigorú diéta mellett gyakran nemet mondasz. Csak arra figyelj, hogy feleslegesen ne terheld túl az emésztésedet.
Azért vigyázz, mert húsvéti asztal bőven tele van nehéz ételekkel, amik túlzásba vitt fogyasztása puffadást, vagy egyéb kellemetlen emésztési problémákat is okozhatnak. Főleg, ha ilyenkor azokból az ételekből is bátrabban szedsz, amiket a hétköznapokon igyekszel mellőzni. A következőkben megismerheted az 5 legpuffasztóbb hatású ételt, amiket érdemes csak mértékkel fogyasztani, vagy teljesen elkerülni, ha érzékeny az emésztésed.
Gyors kelesztésű pékáru
Egy friss, fonott kalács nem hiányozhat a legtöbb húsvéti asztalról, azonban arra figyelj, hogy lehetőleg ne olyan helyen pékségből szerezd be a pékárut, ahol roskadásik sorakoznak a gyors kelesztésű termékek. A legjobb, ha otthon házilag készíted, így megbizonyosodhatsz arról, hogy nem kerül a tésztába semmi felesleges adalékanyag, ami bizony gyakran puffadást eredményez. Ha nincs időd, vagy kedved sütni, akkor pedig válassz kovászos kalácsot, ami sokkal egészségesebb, és kevésbé terheli az emésztést.
Mesterséges édesítőszerek
Hiába igyekszel kerülni a cukrot az év legnagyobb részében, Húsvétkor bátran használj igazi cukrot a répatortához. Sajnos a legtöbb cukorpótló puffasztó hatású, leginkább a nyírfacukorként ismert xilit, és az eritrit. Nem ezen a pár napon múlik, hogy hogy áll majd rajtad a bikini a nyaraláskor, most inkább élvezd az ételeket és kerüld a puffasztó hatású édesítőszereket.
Tejtermékek
Bizony, a legtöbb tejtermék, főleg a zsírosabb fajták nagyon gyakran okoznak kellemetlen puffasztó tüneteket még azoknál is, akik nem laktózérzékenyek. Viszont a fermentált tejkészítmény, mint például a kefir, kifejezetten jótékony hatással bír az emésztésre. Így egy megterhelőbb, akár késő esti étkezés után reggelire tökéletes választás. Azonban a zsírosabb tejtermékeket érdemes csak mértékkel fogyasztani, hogy elkerüld a puffadást.
Majonéz
Az örök kedvenc, ami azonban nem csak puffadást okoz, de még a hasi zsírpárnákat is támogatja. Sajnos hiába nagyon finom, magas zsír-, és kalóriatartalma miatt nem a legjobb választás a sonkaszeletek és a saláták mellé. Nagy mértékben fogyasztva ráadásul nagyon leterheli az emésztést is. Majonéz helyett használd ki a tormaszezont, és fogyassz ecetes tormát, ami kiváló immunerősítő is.
Hagyma
Természetesen friss, újhagyma sem hiányozhat a húsvéti menüből, de a fogyasztásával légy mértéktartó, mivel a benne lévő természetes olajoknak köszönhetően puffasztó hatású lehet. Éhgyomorra és magában pedig semmiképp egyél hagymát, mert hányingert és gyomorgörcsöt is érezhetsz utána. Saláták díszítésére azonban apró karikára vágva szuper választás, nem csak esztétikailag, gazdag ízvilága miatt is.