Pikkelysömörös tüneteid vannak? Az étrended is okozhatja
Az életünk során rengeteg példát láthatunk arra, hogyan képes befolyásolni az étrendünk az egészségünket. Ez természetesen jót és rosszat is jelenthet, hiszen a bevitt élelmiszerek számos tényezőt figyelembe véve táplálhatnak bennünket vagy árthatnak is nekünk. Tehát ha jól szeretnéd érezni magad a bőrödben, akkor az étrended kiemelt szerepet kell, hogy kapjon a mindennapjaidban.
Ezeket láttad már?
Ha az étrended vagy egy bizonyos étel, ital nem táplálja a testedet, vagy egyenesen árt is neki, azt sok esetben a bőrödön is megtapasztalhatod. De ugyanez igaz akkor is, ha bizonyos ételek jó hatással vannak rád, vagy legalábbis nem ártanak. Erre az egyik legjobb példa a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk kapcsolata, amely az egészségünk megőrzése szempontjából is kulcsfontosságú lehet.
Mi köze a pikkelysömörnek az étrendünkhöz?
A pikkelysömör egy olyan autoimmun betegség, amely a bőrön elszíneződött „pikkelyeket”, vöröses, esetleg lilás kiütéseket, foltokat okozhat. Az immunrendszerünk túlzottan aktív gyulladásos reakciójaként alakul ki, és bár nem fertőző, gyakran fájdalmas és viszketéssel jár. Egyes esetekben pedig a kellemetlen foltok mellett akár ízületi gyulladáshoz is vezethet. Ebben pedig az étrendünknek is szerepe lehet.
Az, amit megeszünk és megiszunk, közvetlenül nem fog pikkelysömörhöz vezetni, azonban egyes ételek és italok gyulladást válthatnak ki a szervezetünkből. Ilyenek például a feldolgozott húsok, a magas cukortartalmú élelmiszerek vagy az alkoholos italok. Sokunk szervezete pedig a gluténre és a tejtermékekben található tejcukorra vagy tejfehérjére is érzékeny, ami a kerülésük nélkül szintén gyulladáshoz és pikkelysömörhöz vezethet.
Sok élelmiszerrel jobb óvatosnak lenned
Ha pikkelysömörös tüneteid vannak, akkor nagyon fontos, hogy gondold alaposan végig, általában véve hogyan szoktál étkezni. Ha jellemzően sok cukros finomságot, klasszikus pékárut, fehér tésztákat, telített zsírsavakban gazdag ételeket, feldolgozott húsokat szoktál enni, esetleg gyakran iszol alkoholt, akkor fontos, hogy próbáld meg fokozatosan minimálisra csökkenteni a jelenlétüket az étrendedben, vagy akár a teljes elhagyásuk is jó ötlet.
A kutatások rávilágítanak arra is, hogy ezek az élelmiszerek nagyobb valószínűséggel eredményeznek elhízást, ami aztán olyan betegségekhez is vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a stroke és különféle szívbetegségek. De önmagában a testzsír növekedése is hosszabb távú gyulladást eredményezhet, ami azt jelent, hogy túlsúlyosan vagy elhízottan a pikkelysömör kialakulásának is nagyobb az esélye.
Amiket bátran ehetsz
Ha arról van szó, hogy milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztanod, mindenekelőtt azt vedd figyelembe, hogy mely élelmiszerek elfogyasztása után szoktad magad furcsán, rosszul érezni, vagy hogy van-e bármilyen már felismert betegséged, ami miatt bizonyos dolgokat kerülnöd kell. Pikkelysömör esetén leginkább valamilyen gluténtartalmú élelmiszerekkel és/vagy tejtermékekkel kapcsolatos intolerancia szokott a probléma hátterében állni, de hogy biztosat tudj, fontos egy alapos kivizsgálás is.
Ha semmilyen intolerancia vagy allergia nem mind ellent neki, akkor a pikkelysömört kiváltó gyulladás leküzdése érdekében az alábbi élelmiszereket érdemes előtérbe helyezned:
- Rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök, mint például a zöld leveles zöldségek, a sárgarépa, az áfonya vagy a körte.
- Kiváló minőségű fehérjék, mint a lencse, a bab, a natúr görög joghurt és a tojás.
- Egészséges zsírok, például amilyenek az extra szűz olívaolajban, az avokádóban és a diófélékben találhatók.
- Omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, mint sok hal, a lazacot, a heringet és a tonhalat is beleértve, vagy például a lenmagolaj.
Egy ilyen tápláló élelmiszerekben gazdag étrend kialakításához jó alapot adhat például, ha elmerülsz a mediterrán étrend rejtelmeiben. Mert bár nincs egyetlen diéta, ami tökéletes ellenszere lenne a pikkelysömörnek, ez az étrend tele van gyulladáscsökkentő összetevőkkel, és sok kutatás alátámasztja azt is, hogy általában véve is rengetegféleképpen támogathatja az egészségünket.
A D-vitamin is segíthet
Végül, de nem utolsó sorban nem mehetünk el amellett sem, hogy a közelmúltban több kutatás is rávilágított arra, hogy a D-vitaminnak is fontos szerepe lehet különféle bőrbetegségek, köztük az ekcéma és a pikkelysömör jelenlétében. Méghozzá olyan módon, hogy ha nem viszünk be kellő mennyiségű D-vitamint a szervezetünkbe, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki a már említett kellemetlen tünetek, illetve súlyosbodhatnak is.
A D-vitamint már egyes bőrbetegségek helyi kezelésébe is szokás bevonni, ezzel kapcsolatosan viszont mindig egy bőrgyógyász mondhatja meg a legbiztosabban, hogy mit érdemes tenned. Azért viszont egyedül is sokat tehetsz, hogy elegendő D-vitaminnal lásd el a szervezetedet, például különféle D-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, és azzal is, hogy rendszeresen időt töltesz a szabadban - természetesen szigorúan fényvédő használata mellett.
Forrás: webmd.com, hopkinsmedicine.org, health.clevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov