Létezik egy vitamin, amiről még nem is hallottál, pedig elképesztően fontos: mindent a P-vitamin előnyeiről
Ha arról van szó, milyen vitaminokat ismersz, neked melyek jutnak eszedbe elsőként? A C-, D- esetleg az A-vitamin? A szervezetünk egészséges működéséhez mindegyik kulcsfontosságú, akárcsak a B-komplex vitaminok, az E-vitamin vagy az F-vitamin. De tudtad, hogy P-vitamin is létezik, ráadásul elképesztően fontos, és valószínűleg te is nap mint nap beviszed úgy, hogy még csak nem is tudsz róla.
Ezeket láttad már?
A P-vitamin vagy bioflavonoidok nem egy klasszikus értelemben vett vitamin, ez azonban mit sem változtat azon, hogy elképesztően fontos a szervezetünk számára. Tulajdonképpen a fitonutriensek egy osztálya, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal. De vajon pontosan mit tesz az egészségünkért, és egyáltalán mely élelmiszerek tartalmazzák?
Ilyen értékes a P-vitamin
A manapság leginkább bioflavonoidokként vagy flavonoidokként emlegetett P-vitamint a polifenol vegyületek egy nagy csoportja, és természetesen megtalálható rengeteg növényi alapú élelmiszerben, például a sötét színű zöldségekben, teákban, a kakaóban és még a vörösborban is. Összesen 6000-nél is több flavonoid ismert napjainkban, és különféle értékes feladatokat látnak el.
A flavonoidok szerepet vállalnak többek közt a növények színezésében, a növekedésük elősegítésében, a rovarok vonzásában a beporzáshoz, véd az ultraibolya sugaraktól, a fertőzésektől és még a környezeti stressztől is. Bár a tudomány jelenlegi állása szerint nem felel meg a vitaminként való besorolás kategóriáinak, gyakran a C-vitamin kísérővitaminjaként hivatkoznak rá, ugyanis segíti a felszívódását és megvédi az oxidációtól, de számos más okból is nagyon fontos a bevitele.
Sok forrásból beviheted
A P-vitamin hihetetlenül sokoldalú támogatója az egészségünknek, az pedig különösen jó hír, hogy ha kellő mennyiségben biztosítani szeretnéd a szervezetedhez, ahhoz általában bőven elég egy változatos, kiegyensúlyozott étrendet követned. Ugyanis olyan népszerű élelmiszereke, mint például a citrusfélék, a legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, a bogyós gyümölcsök, az alma, a banán, a hajdina, a zöld tea és a zöld leveles zöldségek is gazdagok P-vitaminban.
Rengeteget segít
A kutatások szerint a P-vitamin antioxidánsként működik, és valóban rengeteg módon támogatja a szervezetünk egészséges működését. Mindezeknek az előnyöknek az élvezéséhez pedig tényleg nem kell mást tennünk, mint hogy sokféle tápláló növényi alapú élelmiszert fogyasztunk, amelyeknek egyébként is bőven van okunk rendszeresen helyet adni a tányérunk. De hogy miért is olyan jó döntés, ha így teszünk?
- Jót tesz az immunrendszerünknek: a P-vitamin segít semlegesíteni a káros szabad gyököket, amelyek árthatnak a sejtjeinknek és gyengíthetik az immunrendszerünket.
- Támogatja a szívünk egészségét: a P-vitamin a tudósok szerint támogatja az érrendszerünk egészséges működését és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.
- Kedvez a bőrünk egészségének: a P-vitamin a kutatók szerint segíthet megerősíteni a bőr hajszálereit, megelőzve a törött hajszálerek, zúzódások és a visszér kialakulását.
- Remek gyulladáscsökkentő: a P-vitamin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és enyhíteni az olyan állapotokhoz kapcsolódó tüneteket, mint az ízületi gyulladás, az allergia és az asztma.
- Jót tesz a szemünknek: a bioflavonoidokról, különösen a rutinról és a heszperidinről kimutatták, hogy támogatják a szem ereinek egészségét, javítják a látást és csökkentik az olyan állapotok kialakulásának a kockázatát, mint a szürkehályog és a makuladegeneráció.
- Fokozza az agyműködést: egyes kutatások azt sugallják, hogy a P-vitamin elősegítheti a memória, a figyelem és az általános agyműködés javítását.
- Rákellenes tulajdonságai vannak: végül, de nem utolsó sorban bizonyos bioflavonoidokról kimutatták, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek; gátolhatják a rákos sejtek növekedését és csökkenthetik bizonyos ráktípusok, köztük a mell-, tüdő- és vastagbélrák kialakulásnak a kockázatát.
Összességében tehát nagyon sok okod van arra, hogy figyelj a P-vitamin beviteledre, ami tulajdonképpen egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez is jó alapot adhat a különféle tápláló növényi alapú élelmiszerek által.
Forrás: medicinenet.com, ndtv.com