Ekkor illik lattét inni az olaszok szerint
Kávé nélkül sokkal szegényebb lenne az élet, így hát az igazi rajongók biztosan jól tudják, mekkora áldás tud lenni ez a mennyei nedű - főként az álmos reggeleken. Gondoltad volna, hogy az olaszok szerint egyáltalán nem mindegy, mikor iszod? Ha lattéról van szó, ők valóban tökéletesen elsajátították már a kávézás fortélyait, úgyhogy tőlük érdemes megtudni, mit illik és mit nem. Vágjunk is bele!
Ezeket láttad már?
Nincs is jobb érzés, mint kiülni a napsütötte verandára, magadba szívni a mediterrán életérzést és elszürcsölgetni közben egy ízig-vérig olasz kávét. Annak érdekében viszont, hogy a lehető legideálisabb időpontban adhasd át magad az élménynek, ismerned kell néhány olyan szabályt, amelyet mindenképpen érdemes betartanod Olaszországban. Ilyen például a latte fogyasztására vonatkozó időpont.
Délután már inkább ne kérd ki
A “Caffè latte” egy olasz eredetű kávéital eszpresszóval, és meleg, vagy forró tejjel. Teljesen egyszerű szóval élve: tejeskávé. Változatai azonban rendkívül sokszínűek: megtalálható köztük úgy a csokoládé ízű mokka tejjel, mint a már közkedvelt Latte Macchiato. Nem mindegy azonban, hogy mikor iszol lattét, főként ha épp Olaszországban jársz. A legjobb, ha a reggeli órákban rendeled meg, de legkésőbb délelőtt 11-ig bezárólag mindenképpen kérd ki, különben elképzelhető, hogy kicsit ferde szemmel néznek majd rád a felszolgálók.
Ez a tisztelet jele
A cappuccino, a caffé latte és bármely más tejalapú kávéital a reggeli hozzávalójának számít Olaszországban. Éppen ezért kizárólag csak reggel rendeld meg az említett italokat, és azon belül is ne túl későn. Persze manapság mindenhol - így Olaszországban is - kivételt tesznek a turisták kedvéért, de ha tiszteletedet szeretnéd kifejezni az olasz kultúra iránt, akkor azt javasoljuk, hogy ha „Rómában vagy, élj úgy, mint a rómaiak.”
Érthető a meglátásuk
„A cappuccino az olaszok reggeli itala, mert a tej ehhez a napszakhoz kötődik. Noha rengeteg tejtermék létezik - mint például az istenien finom sajtok –, a tejet többségében a kávéhoz fogyasztják” – mondja Giorgio Milos, barista mester. Az olaszok azért tartogatják reggelre a tejes kávéitalokat (péksütemény mellé), mert túl nehéznek tartják a délutáni vagy étkezés utáni fogyasztásra. Ha belegondolunk, mennyire testesek tudnak lenni ezek az italok, tulajdonképpen abszolút logikus a meglátásuk.
A koffeinről viszont ők sem mondanak le
Amikor az olaszoknak délután némi koffeinre van szükségük, megisznak egy jó erős eszpresszót. Ha belegondolunk, tej nélkül már mindjárt egy könnyedebb italról van szó, úgyhogy miért ne fogyaszthatnánk a nap bármely szakában? Az eszpresszó variációi, mint például a doppio (ami egy dupla adag) vagy egy macchiato (amelyhez egy csepp tej is jár), szintén elfogadhatók - és nem csak reggel.
Akármelyik országban is járunk utunk során, érdemes utánajárni az adott hely kultúrájának, hagyományainak, szokásainak, hogy azokat követve mi is kicsit belekóstolhassunk az ottani mindennapokba. Ha pedig tetszik, miért ne vihetnénk magunkkal útravalóul?
Forrás: huffpost.com