Csak óvatosan a nyaraláskor! Ezek a halálos ételek akár végezhetnek is veled!
Veled is előfordult már, hogy rosszul tároltál egy élelmiszert, belefutottál egy nem jól átsült húsba, vagy éppen más nem megfelelően kezelt ételbe, és gyomorrontásod lett? Az ilyen esetek borzasztóan kellemetlenek tudnak lenni utazáskor, nyaraláskor azonban még nagyobb veszélynek lehetünk kitéve, főleg, ha számunkra ismeretlen ételekkel kísérletezünk.
Ezeket láttad már?
Nyaraláskor a legtöbben másra sem vágyunk, mint hogy felhőtlenül pihenjünk, jelentsen az napozást a tengerparton, úszást, kirándulást a hegyekben vagy éppen finom ételek megkóstolását. Utóbbival azonban érdemes vigyáznunk, főként nyáron, amikor többet utazunk, akár messzi országokba is, amelyek gasztronómiai kínálatában számunkra ismeretlen, és bizonyos esetekben nagyon veszélyes ételekkel is találkozhatunk.
Fugu
Ha te is rajongsz Columbo hadnagyért, akkor a sorozat Az ínyenc gyilkos című epizódjának köszönhetően jól tudhatod, hogy a fugu nevű hallal bizony érdemes vigyázni, ugyanis ha nem megfelelően készítik el, akkor egy falat is halálos lehet, ugyanis mindössze egyetlen fugu hal 30 ember megölésére elegendő mérget rejt.
Japánban mégis elterjedt étel, azonban a szakácsoknak több éves képzésen kell részt venniük, hogy engedélyt szerezzenek az elkészítéséhez. De még az elővigyázatosság ellenére is sokan halnak meg minden évben a nem megfelelően elkészített fugu miatt. Így ha arrafelé jársz, akkor a legbiztosabb az, ha más helyi specialitásokat próbálsz ki, vagy tényleg a lehető legelismertebb, legmegbízhatóbb éttermek egyikében kóstolod meg.
Manióka
A manióka már jóval szélesebb körben ismert és népszerű étel - különösen az ázsiai és latin országokban -, a fogyasztása azonban szintén csak akkor biztonságos, ha egy hozzá értő ember készíti el. Méghozzá azért, mert veszélyes mennyiségű cianidot tartalmaz, és csak akkor válik biztonságossá a fogyasztása, ha kellően meg van főzve, illetve a keserű verzióját főzés előtt le kell reszelni és be is kell áztatni. Ezért maniókát is csak abban az esetben fogyassz, ha biztos vagy benne, hogy helyesen lett elkészítve.
Rebarbara
A rebarbara egy rendkívül egészséges zöldség, amellyel főként pitékben és lekvárokban találkozhatunk. Fontos azonban, hogy csakis úgy fogyaszd, hogy biztos vagy benne, a levelei nem kerültek az adott finomságba, ugyanis a bennük található oxálsav miatt nem alkalmasak emberi fogyasztásra.
Ha mégis belekerülnek egy ételbe vagy italba, számos problémát, például hányingert, hasmenést, égő érzést a szájban és a torokban, de akár légzési nehézségeket is okozhatnak. Hozzájárulhatnak a vesekő kialakulásához is, különösen nagy mennyiségben elfogyasztva pedig a rebarbara akár halálos is lehet.
Ackee
Az Ackee nem más, mint egy Jamaicáról származó, rendkívül finom, de egyben veszélyes gyümölcs. Éretlenül ugyanis egy hipoglicin nevű mérget tartalmaz, és ha ilyen formában fogyasztjuk el, súlyos hányásos betegség jelentkezhet tőle, bizonyos esetekben pedig akár kómát vagy halált is okozhat.
Ha mindezek tudatában is elhatározod, hogy megkóstolod, akkor szigorúan csak olyanra mondj igent, amely már biztosan megérett. Ezt jelzi, ha a gyümölcs magától szétnyílt. De még ebben az esetben is fontos, hogy tudd, csak a magjai körüli húsos pép ehető, a fekete magok és a rózsaszín húsa nem.
Sannakji
Végül, de nem utolsó sorban ha esetleg azt tűznéd ki célodul, hogy megkóstolod a világ legbizarrabb ételeit, akkor hamar találkozhatsz a sannakji nevű koreai étellel, amely nem másból, mint egy bébi polip csápjából áll. Bár ez már önmagában is rosszul hangzik, mégis sokan döntenek úgy, hogy megkóstolják. Ebben az esetben a szabály, hogy a polipcsápot darabokra kell vágni, fűszerezni és azonnal tálalni.
Aki megkóstolja, annak pedig egyből meg is kell rágnia a sannakjit, ha ugyanis a csápok korongjai hozzátapadnak a szájhoz vagy a torokhoz, az halálos fulladást is okozhat. Bármennyire is hihetetlennek hangzik, a Food&Wine szerint évente átlagosan hat ember hal meg ilyen sokkoló módon.
Mindent összevetve tehát a legfontosabb, hogy a számodra ismeretlen ételekkel mindig vigyázz, ismerd, hogyan fogyaszthatók biztonságosan, és alapvetően is minden étel és ital esetén figyelj alaposan az élelmiszerbiztonságra!
Forrás: blog.foodsafety.ca, fastfoodclub.com, foodandwine.com