Egyszerre félelmetes és gyönyörű a világ legnagyobb víz alatti étterme: kívülről nem is gondolnád, mi rejlik a belsejében
Sokan, ha különleges utazásra vágyunk, elősorban a mediterrán vidékeken nézzük ki az álom úti céljainkat, pedig azokban az országokban is rengeteg csodás élmény várhat ránk, amelyek nem a nagy melegben koktélozással, napozással, fürdéssel töltött tengerparti nyaralási lehetőségeikről híresek. Ott van például a varázslatosan szép Norvégia, ahol, bár az emberek többsége nem is tudja, a világ legnagyobb víz alatti étterme is található.
Ezeket láttad már?
Norvégiában rengeteg fantasztikus élménnyel gazdagodhatunk a szárazföldön, az egyik legizgalmasabb lehetőség mégis a víz alatt rejlik; az ország déli csücskében, Lindesnesben található ugyanis a világ legnagyobb víz alatti étterme. Aki pedig meglátja ezt az egyszerre félelmetes és gyönyörű építészeti remekművet, egyből meg is értheti, hogyan is lehetséges az, hogy egy étterem a világ egyik egyedülálló látványossága.
Egyedülálló remekmű
Napjainkban világszerte jó néhány víz alatti étterem található, azonban egy sem olyan látványos, mint a Snøhetta építésziroda által tervezett, öt méterrel a tengerszint alatt található Under, amely 2019-es megnyitása óta várja mindazokat, akik nemcsak mennyei ételeket szeretnének kóstolni, de egy igazi szenzációnak is szeretnének szemtanúi lenni.
Ez az étterem ugyanis mintegy 500 négyzetméteres területű, és akár 90 vendég befogadására is alkalmas, ezáltal pedig a többi víz alatti étterme gyakorlatilag akváriumnak tűnik mellette. Aki pedig ellátogat ide, túl azon, hogy világszínvonalú ételek közül válogathat, tényleg elképesztő látvány várja.
Az Undert hatalmas üvegfalak ölelik körül, amelyek lehetővé teszik a vendégek számára, hogy étkezés közben a mélykék vizet csodálják. Mesterséges világítással pedig az étterem közel tudja vonzani a planktonokat az épülethez, amelynek köszönhetően egzotikus halak sokasága is megtekinthető az asztalok mellől.
Étlapon a helyi konyha legjava
Ami az ételeket illeti, a világhírű séf, Nicolai Ellitsgaard Pedersen gondos felügyelete alatt készülnek, ami már önmagában is garancia a kiválóságra. A menü mindig változatos, az viszont állandó, hogy a helyi konyha legjavát kínálják. Ez azonban nemcsak a tenger gyümölcseiből készült ételek széles választékát jelenti, hanem különféle vadon élő juhok és tengeri madarak (amelyek természetes módon megtalálhatók a környező területeken, például Kristiansandban) húsából sütött-főzött fogásokat is.
Bár maga az, hogy az étterem a víz alatt van, bizonyos szempontból félelmetessé teszi, odabent mindig biztonságos, kellemes és meleg a hangulat, amelyről helyi tölgyfából készült gyönyörű elemek is gondoskodnak. A konyha főszakácsa, Bernt Sætre pedig különös figyelmet fordít a közvetlenül az ablakon kívül található elemekre, és végeredményben olyan fogások születnek, amelyek a hagyományokat a sokszínűséggel ötvözik.
Élmény minden évszakban
Az étterem megépítésében projektmenedzserként részt vevő Rune Grasdal azt is elárulta, sok időt töltöttek azzal, hogy az éttermet egyszerűbbé tegyék, vagyis hogy eltávolítsanak minden olyan elemet, ami nem volt lényeges a koncepcióhoz. Ez azért volt fontos, hogy végeredményben egy olyan épület szülessen, amely biztonságosan és könnyen tudja lejuttatni az embereket a tengerfenékre, beleértve persze, hogy ellen kell tudnia állni a természet erőinek, mint a víznyomás, a hullámok és zord időjárás.
Ma már biztosan kijelenthetjük, hogy a végeredmény fantasztikus lett, és évszaktól, időjárástól függetlenül is különleges élményt kínál a vendégeknek; fantasztikus ott lenni napsütésben, de akkor is gyönyörű, ha éppen viharos az idő. Ha tehát egyszer úgy alakulna, hogy te is útra kelsz személyesen is megcsodálni, akkor egészen biztos, hogy életre szóló élménnyel gazdagodhatsz, és ha időt szánsz rájuk, a környékén lévő számos más gyönyörű látnivaló is pillanatok alatt elvarázsolhat!