5 dolog, amit tilos a mikróba tenni, különben felrobban
A mikrohullámú sütő sokunk konyhájának alapvető kelléke. Ez teljesen érthető is, hiszen mondhatni pillanatok alatt felforrósíthatja az ételeinket, így pedig rengeteg időt spórolhat nekünk a mindennapokban. Azonban bármennyire is praktikus, fontos szem előtt tartanunk az is, hogy nem minden élelmiszert ajánlott a mikróba tenni, mert némelyik akár fel is robbanhat.
Ezeket láttad már?
Ha arról van szó, mi mindent melegíthetünk fel a mikróban, elképesztően sokféle étel és ital juthat eszünkbe. Aztán amikor ténylegesen használjuk, néha-néha kellemetlen látvánnyal szembesülhetünk, amikor a lejárt a mikró: könnyen előfordulhat, hogy felrobban benne az élelmiszer. Lássuk, ennek elkerülése érdekében mit nem ajánlott soha a mikróban melegítenünk!
Fedetlen szószok
Ha van otthon egy finom szószunk és egy csomag tésztánk, akkor máris ott a lehetőség, hogy hamar összedobjunk egy ebédet vagy vacsorát. Igen ám, de ha a szószt fel kell melegíteni, egyáltalán nem mindegy, hogyan tesszük be a mikróba. Ha fedetlenül, akkor bizony felrobbanhat, ami károsíthatja a készülék belsejét, plusz takarítási feladatot is adhat.
Chili paprika
Ha már tésztaszószok, akkor az egyik gyakori összetevőre, a chili paprikára külön figyelmet érdemes szentelnünk. Ugyanis bár jó ötlet lehet tésztaszószokat meghintenünk vele, és sok más étel fűszerezéséhez is kiváló lehet, a nyers chili paprikának bizony a mikróban semmi keresnivalója. Egyrészt a gyors melegedés hatására szintén felrobbanhat, de ennél még jóval kellemetlenebb következménye is lehet.
Mikróban melegítve a nyers chili paprika ugyanis kapszaicint bocsát ki, egy olyan vegyületet, amely a csípősségét adja. Ez a vegyület a mikró zárt térben lévő levegőjébe párologva melegítés után, az ajtó kinyitásakor olyan gőzöket eredményezhet, amelyek irritálhatják, vagy nagyon súlyos esetben akár meg is égethetik a szemünket, az orrunkat, a torkunkat és a tüdőnket. Ennek elkerülése érdekében a chili paprikát inkább pároljuk, grillezzük vagy pirítsuk meg, a mikróba pedig tényleg soha ne kerüljön.
Főtt tojás
Este vagy reggel megfőztél pár tojást, majd napközben melegen szeretnéd megenni? Ebben az esetben jó ötletnek tűnhet, ha 15-20 másodpercre beteszed a mikróba. De amint onnan kikerülve elkezded felszeletelni, bizony könnyen felrobbanhat, akár héjában, akár megpucolva melegítetted meg. A tojás ugyanis gőzt bocsát ki, ami nem tud kijutni a fehérjékből, ami növekedő nyomáshoz vezet.
Amint aztán belevágsz vagy beleharapsz a tojásba, a gőz egyből kiszabadul, az így létrejövő robbanás miatt pedig meg is égetheted magad. Arról nem is beszélve, hogy egyes kutatások szerint tojást mikróban újramelegíteni egyébként is egészségtelen a a magas nitrogéntartalma miatt. Ezért inkább tedd egy csésze forró vízbe, hagyd állni 3-5 percig, és utána fogyaszthatod is.
Szőlő
A zabkása vagy zabpehely tetejét jó ötlet lehet szőlővel feldobni, de csak akkor, ha nem rakod be a mikrohullámú sütőbe. A szőlő ugyanis hamar túlhevülhet, felrobbanhat, vagy akár borzasztóan forróvá és pépessé válhat, így pedig egyetlen pillanat alatt megégetheti a szádat. Ha mindenképpen fel szeretnéd melegíteni a szőlőt, akkor tedd inkább pár percre a sütőbe, vagy vegyél elő egy serpenyőt, és folyamatos ellenőrzés mellett tedd 1-2 percre egy serpenyőben a tűzhelyre.
Víz
Igen, még egy pohár sima vizet sem jó ötlet a mikróban melegíteni, akkor sem, ha éppen gyorsan szeretnénk inni egy kis teát vagy kávét. A mikrohullámú sütőben a forráspontja fölé melegedett víz ugyanis nem mindig buborékol, és ha megzavarod, akár úgy, hogy felemeled agy beleöntesz valamit, hevesen kitörhet, felrobbanhat és egy szempillantás alatt megsebesíthet.
Ellenben ha cukrot vagy instant kávét teszünk a vízhez még melegítés előtt, akkor az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint jelentősen csökkenthetjük ezt a veszélyt. Amikor pedig csak lehet, egyébként is jobb választás, ha a különféle ételeket, italokat frissen fogyasztjuk, vagy utóbbi esetben vízforralót használunk.
Forrás: realsimple.com, homesandgardens.com, food52.com