Ez történne a testeddel, ha 3 hónapon át minden nap innál kollagént: igen, tényleg ennyit számít
Kollagént így vagy úgy, de mindannyiunknak rendszeresen, gyakorlatilag nap mint nap be kellene vinnünk a szervezetünkbe. A szakértők közül sokan elsősorban a természetes forrásokat ajánlják, mint amilyen például a csontalaplé, illetve napjainkban elképesztően nagy sikernek örvendenek a kollagénes italok és étrend-kiegészítők is. De vajon mi történne a testünkkel, ha 3 hónapon át minden nap kollagént innánk?
Ezeket láttad már?
A kollagént sokan egyenesen csodaszernek tekintik, ugyanis jótékony, egyben gyakran rendkívül látványos hatást képes kifejteni a bőrre, a hajra és a körmökre is. Nemrég a Vogue magazin egyik újságírója is kipróbálta, milyen, ha huzamosabb ideig nap mint nap kollagént iszik, és egészen csodálatos tapasztalatokat szerzett, amelyek mindannyiunk számára inspirálóak lehetnek.
A csodaszép bőr ígérete önmagában is vonzó
A kollagén rendszeres fogyasztásának ígért előnyei közül sokak figyelmét a teltebb, ragyogóbb és hidratáltabb bőr ígérete kelti fel. Így történt ez Maria Goldbach, a Vogue újságírója esetében is, aki bár még csak a húszas évei közepén jár, úgy érezte, megéri egy esélyt adnia a kollagénes italoknak, az pedig már most sem titok, hogy bizony nem bánta meg, hogy így tett.
Az általa választott Elasten márka ráadásul arra is felhívja a figyelmet, hogy „a napfény, a dohányzás, a hormonális változások és az étrend egyaránt befolyásolhatja a szervezet kollagénháztartását. Ráadásul a kollagéntermelés 25 éves kortól lelassul, és az élet során tovább csökken”. Mindezek a dolgok pedig még inkább meggyőzték, hogy vágjon bele a kísérletbe.
Minden reggel a kollagénre szavazott
Ahogyan arra Maria Goldbach is felhívja a figyelmet, a bőrünk körülbelül 28 naponta újul meg, így legalább ennyi időbe telik, hogy az első eredményekkel szembesülhessünk. Ő egy szarvasmarha-kollagén alapú kollagénkészítményt választott, amit minden nap reggelivel együtt, vagy azt követően vett be, és egyetlen napot sem hagyott ki.
Az a kollagénes ital, amit ő fogyasztott, peptidek, vitaminok, cink és acerola gyümölcskivonatot tartalmazott. Bár azelőtt, hogy megkóstolta az italt, vad ízre számított, amiben érződik a marhakollagén, helyette azonban gyümölcsös-édes íz fogadta. Na de vajon mi történt azután, hogy letelt a három hónap?
Ragyogó lehet a bőröd 3 hónap után
Egy hónap elteltével a Vogue újságírója úgy érezte, hogy az egyébként nagyon száraz bőrének a szokásosnál kevesebb extra hidratálásra van szüksége. Míg korábban általában tonikot, hialuronsavas szérumot és hidratálót használt, a kollagénes ital fogyasztása mellett már csak a szérumot tartotta meg, emellett pedig a továbbiakban hidratáló nélkül vitt fel fényvédőt a bőrére.
Három hónap után a bőrét kissé teltebbnek látta, és azt vette észre, hogy a körmei kevésbé töredeznek. Emellett pedig azt is hangsúlyozta, hogy általában egészséges életmódot folytat, igyekszik jól étkezni, edzeni és legalább napi két liter vizet inni - mindezek a dolgok pedig természetes módon hozzájárulnak a bőr egészséges vérkeringéséhez, és fokozzák a kollagénszintézist.
Ennek ellenére határozottan észrevette a különbséget a bőre ragyogásában a kiegészítő szedésének elkezdését követően, ez pedig veled is könnyen megtörténhet. Ha eddig még nem figyeltél eléggé a vízbeviteledre, a rendszeres testmozgásra vagy az étkezéseidre, akkor azokon is fontos, hogy dolgozz, de ha már adottak, a kollagén jó eséllyel akkor is rendkívül pozitívan hathat a bőröd szépségére.
Szarvasmarha kollagén vagy tengeri kollagén?
Abban a termékben, amelyet a Vogue újságírója kipróbált, olyan szarvasmarha kollagénből származó kollagén peptid található, amely nagyon hasonlít az emberi kollagénre. A szarvasmarha-kollagén biohasznosulását így általában különösen jónak tartják, de ha nem fogyasztasz húst, akkor természetes, ha inkább a szintén népszerű tengeri kollagénekre mondanál igent.
A tengeri kollagének jellemzően olyan aminosav profilt tartalmaznak, amely ideális táplálékot biztosít az éjszakai emberi kollagénszintézishez. A tengeri kollagén tudományát azonban nem kutatták eddig olyan alaposan, mint a kollagén más formáit. De valójában egyes tudományok már most azt sugallják, hogy a tengeri kollagének még előnyösebbek lehet a bőr számára, mint a szárazföldi emlősök kollagénje.
Összességében viszont a legfontosabbnak mindenképpen az tűnik, hogy akár szárazföldi emlősök kollagénjét, akár tengeri kollagént rendszeresen, nap mint nap érdemes bevinnünk a szervezetünkbe. Hogy pontosan mekkora mennyiségre van szükségünk, arról mindig érdemes egyeztetnünk egy dietetikussal vagy a háziorvosunkkal, de semmiképp se feledkezz meg arról sem, hogy nagyszerű természetes kollagéntartalmú ételek is léteznek!
Forrás: vogue.com, health.harvard.edu