A kávé szó szerint megmentheti az életed: ha így iszod, megvédi a sejtjeidet, és a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti
Te milyen gyakran szoktál kávét inni? Ha már most a kedvenc reggeli italod, vagy el sem tudnád képzelni, hogy délutánonként ne igyál meg belőle egy csészével, akkor máris jóval többet tettél az egészségedért, mint hinnéd. Bár már sokszor hallhattuk, hogy a kávé fogyasztása számos előnnyel járhat, egy professzor nemrégiben hét különösen kecsegtető pozitívumot is elárult.
Ezeket láttad már?
Dr. Justin Stebbing, az Anglia Ruskin University professzora nemrég a The Conversation című folyóiratban hívta fel a figyelmet arra, hogy a kávé számos alapvető tápanyagot tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. De olyannyira, hogy akár szó szerint megmentheti az életed, persze általában véve egy egészséges életmóddal kombinálva, az étkezéseinkre, az alvásra, a testmozgásra és a stresszkezelést is beleértve.
Kedvez a szíved egészségének
Stebbing professzor szerint a mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a különféle szívbetegségek és a stroke kialakulásának a kockázatát. „A tanulmányok azt mutatják, hogy napi egy-két csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a szívelégtelenség kockázatát” - emelte ki. Az indiai Zydus Medical College szakértői szerint napi több mint négy csésze kávé viszont már megterhelheti a szívet, vagyis a mértékletesség tényleg kulcsfontosságú.
Megvédhet a cukorbetegségtől
Stebbing professzor azt is kiemelte, hogy a napi koffeinbevitel csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát is. „A kávé fokozhatja a szervezet azon képességét, hogy feldolgozza a glükózt” - magyarázta, így javítva a betegség elkerülésének esélyeit. Rávilágított továbbá egy olyan kutatásra is, amely során amerikai kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a cukorbetegek tovább élhetnek, ha a cukros italokat teára és kávéra cserélik.
Támogatja a májad egészségét
A kávé előnyei Stebbing professzor szerint úgy is mondhatjuk, hogy az egész szervezetre kiterjednek, például még a máj egészségének megőrzésében és segíthet. „A kávé - mind a normál, mind a koffeinmentes -, úgy tűnik, védő hatást fejt ki a májra” - mondta. A Dél-Karolinai Egyetem kutatói azonban arra is figyelmeztettek, hogy ha cukrot adunk a kávéhoz, azzal sajnos már éppen az ellenkező hatást érhetjük el.
Megóvhat számos rákos megbetegedéstől
Stebbing professzor azt is megjegyezte, hogy a kávé fogyasztása számos ráktípus, köztük a májrák, a vastag- és végbélrák kialakulásának az alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható. „Egy szisztematikus áttekintés megállapította, hogy a kávéfogyasztás 18 százalékkal alacsonyabb rákkockázattal járhat” - magyarázta.
Fontos továbbá, hogy a kávé gazdag forrása lehet olyan antioxidánsoknak is , amelyek például számos gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók. Általuk pedig nap mint nap segíthet megvédeni a sejtjeinket a károsodástól.
A Parkinson-kórtól is megóvhat
Stebbing professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kávéfogyasztás csökkentheti a neurodegeneratív betegségek kialakulásának valószínűségét is, beleértve az olyan betegségeket, mint Parkinson-kór és a demencia. „A koffein a Parkinson-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár, és segíthet a betegségben szenvedőknek a mozgásuk stabilabbá tételében. Emellett a kávéfogyasztás csökkentheti az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáinak kockázatát” - mondta a professzor.
Jót tehet a mentális egészségednek
Te is érezted már azt, hogy egy csésze kávé elfogyasztása után sokkal boldogabb vagy? Nos, ha igen, az bizony nem véletlen, a kutatások szerint ugyanis a kávé mértékletes fogyasztása határozottan jót tehet a mentális egészségednek! „A tanulmányok azt sugallják, hogy a kávéfogyasztóknál kisebb a depresszió kialakulásának a kockázata. Mi több, a kávéfogyasztás az öngyilkosság kockázatának csökkenésével is együtt jár” - árulta el a professzor.
Meghosszabbíthatja az életedet
Minden, már említett előnyt tekintve pedig az sem meglepő, hogy a kutatások azt sugallják, hogy a kávéfogyasztók gyakran tovább élnek, mint azok, akik egyáltalán nem isznak ebből a sok szempontból nagyszerű italból. Egy több mint 400 ezer ember bevonásával készült tanulmány pedig egész pontosan arra az eredményre jutott, hogy a 12-13 éven át tartó kávéivás alacsonyabb halálozási kockázattal jár.
Vagyis összességében elképesztően előnyös lehet, ha rendszeresen kávézol, mindaddig a pontig, amíg figyelsz a mértékletességre. Hogy ez pontosan mennyi kávét jelent, az egyénenként eltérhet, ezért az is fontos, hogy mindig ügyelj a tested jelzéseire, és általában véve is ügyelj az egészséges életmódra!
Forrás: thesun.co.uk, upi.com