7 japán szokás, amivel akár évekkel tovább élhetsz
A japánok köztudottan a legtovább élő nemzet, de vajon hogy csinálják? Hiszed vagy sem, a kulcs nem feltétlenül csak az ő kezükben van, hanem a lehetőség mindenki számára adott ahhoz, hogy sokáig élvezhesse az élet adta csodákat. Eljött az ideje, hogy te is beépítsd mindennapjaidba ezt a 7 zseniális szokást a hosszú és egészséges élet érdekében!
Ezeket láttad már?
A WHO adatai szerint Japán világelső a hosszú élettartam tekintetében: egy 2016-os születésű csecsemő átlagosan 84,2 évig fog élni a számítások szerint. Az országon belül pedig Okinawában élnek a legtovább: sokan megérik a százéves kort is. Cikkünkből megtudhatod, mi a titkuk - mutatjuk is azt a 7 japán szokást, amivel akár évekkel tovább élhetsz!
Színek kavalkádja
Japánban az étkezés a színek és ízek ünnepe, ételeik a szivárvány minden színében pompáznak. Tányérukra kerülnek az olyan élénkzöld zöldségek, mint a spenót, a saláta, a sóska és a kelkáposzta. A narancssárga árnyalatai, mint amilyen a sárgarépa és a narancs, és persze a vöröslő, lédús gyümölcsök is, azaz az eper, a málna és a különböző bogyós finomságok.
Ha megtöltöd a tányérod változatos ételekkel, úgy nemcsak a szervezetedet táplálod az alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hanem támogatod az általános egészségedet is, amely hozzájárulhat a hosszú élethez.
A zöld tea, mint varázsital
A zöld tea Japánban nem csak ital, életforma is. Az antioxidáns tulajdonságairól és számos egészségügyi előnyéről híres nedű a japán kultúra alapja. Függetlenül attól, hogy melegen vagy hidegen adod át magad az ízeknek, ha a zöld tea fogyasztását beépíted a napi rutinodba, azzal sokat tehetsz azért, hogy minél tovább élj.
Aktív élet egyenlő hosszú élet?
Japánban a fizikai aktivitás a mindennapi élet szerves része, és nem korlátozódik kizárólag az edzőteremre. A reggeli nyújtásoktól az esti sétákig minden olyan mozgásformát kedvelnek, amelyek egyszerűek, mégis hatékonyak. Az olyan napi gyakorlatok, mint a séta, a jóga vagy a tai chi segíthetnek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, ezzel pedig jelentősen meghosszabbíthatják az élettartamot.
Mindent csak mértékkel
A japán konyha a tudatos étkezésre és a mértékletességre helyezi a hangsúlyt; az adagok méretét az egyensúly és a jóllakottság előmozdítása érdekében alakították ki. Az adagszabályozás gyakorlásával, illetve minden egyes falat komótos megízelésével elkerülheted a túlevést, és megtarthatod az optimális testsúlyodat, ezáltal pedig csökkentheted az elhízás okozta betegségek kialakulásának kockázatát.
Szóval, ha legközelebb leülsz enni, csak annyi ételt tegyél a tányérodra, ami pont elég ahhoz, hogy ne maradj éhes, de ne is edd túl magad, azaz: épp csak kellemesen jóllakj.
A fermentált ételek nyomában
A fermentált, azaz erjesztett ételek, mint a miso, a natto és a kimchi régóta a japán étrend alapelemei probiotikumokban gazdag tulajdonságaik és az emésztést elősegítő előnyeik miatt. Ezek a bélbarát élelmiszerek nemcsak az egészséges mikrobiomot támogatják, hanem erősítik az immunrendszert, valamint támogatják a bélrendszer megfelelő működését. A hosszabb élettartam érdekében próbálj ki olyan fermentált ételeket, mint a túró, a kefir, a joghurt és a különböző savanyúságok.
Az óceán ízei
Japánban rengeteg friss tengeri étel található, a zamatos lazactól a finom szasimiig. A tenger gyümölcsei nemcsak gazdag fehérjeforrások, hanem tele vannak omega-3 zsírsavakkal is, amelyek nélkülözhetetlenek a szív egészségének megőrzéséhez és a kognitív funkciók fenntartásához. Amennyire lehetőségeid engedik, fogyassz minél több friss halat, és egyéb tengeri herkentyűt, hogy minél tovább élvezhesd az életet!
Forrás: timesofindia.indiatimes.com