Ezt az 5 ételt tilos a hűtőszekrénybe tenni, soha ne próbálkozz vele, ha jót akarsz magadnak
A hűtőszerkény az egyik legpraktikusabb, manapság szinte nélkülözhetetlen háztartási gépünk, amely egész évben, a nap 24 órájában frissen tartja rengeteg élelmiszerünket. Igen ám, de nem minden ételnek van ott jó helye. Sőt, egyeseket azt is mondhatnánk, hogy tilos a hűtőszekrénybe tenni, mert végeredményben csak rosszul járhatunk.
Ezeket láttad már?
Ahogy azt gyakran hallhatjuk, hűtőszekrénybe tenni sok élelmiszert nemcsak hogy jó, hanem kulcsfontosságú lépés, ellenkező esetben ugyanis hamar megromlanának. Másoknál viszont pont azzal teszünk rosszat, ha a hűtőszekrénybe kerülnek, ugyanis hol az ízüknek, hol az állaguknak tesz rosszat a hideg, sőt akár teljesen tönkre is mehetnek. De hogy melyek is ezek az ételek?
Paradicsom
Te is szereted a friss, roppanós, ízletes paradicsomot? Akkor soha ne tedd a hűtőszekrénybe! Bár úgy tűnhet, jó ötlet lehűteni, így valójában elronthatjuk az ízét és az állagát is. Méghozzá azért, mert van benne egy enzim, amely rosszul reagál a hűvösebb hőmérsékletre, ami a sejtmembránok lebomlását okozza, és előbb vagy utóbb kellemetlenül pépes íze lesz. Hogy ne így legyen, a paradicsomot mindig tedd inkább a konyhapultra vagy az ablakpárkányra.
Vöröshagyma
Tapasztaltad már azt, hogy ha huzamosabb ideig a hűtőszekrényben hagytad a vöröshagymát, akkor megpuhult és megpenészesedett? Ez a nedvesség miatt történik így, éppen ezért az egész vöröshagymát mindig egy hűvös és száraz helyen érdemes tartani, de ott is külön, hogy más zöldségek ne vegyék be a szagát. A felvágott vöröshagyma viszont egy lezárt edényben akár 2-3 napig is tárolható a hűtőszekrényben.
Éretlen avokádó, dinnye, banán
Amilyen finom, olyan nehezen tárolható gyümölcs az avokádó. Ami biztos nem jó ötlet, ha éretlenül a hűtőszekrénybe tesszük, így ugyanis nehezen fejezi be az érési folyamatát. Ha viszont végig szobahőmérsékleten van, például a konyhapulton, lehetőleg közvetlen napfénytől távol, akkor néhány nap alatt beérhet.
De ugyanígy érdemes tenni a görögdinnyével és a sárgadinnyével is, felszelve pedig maximum 3-4 napig tartsuk a hűtőben, mert hamar pépes vagy nyálkás lehet. Ami pedig az éretlen banánt illeti, szintén szobahőmérsékletre van szüksége, hogy könnyebben beérjen, és még jobb, ha kifejezetten egy banántartóba teszed.
Burgonya
A hűtőszekrényből származó nedvesség a burgonya állagát is negatívan befolyásolhatja, ezért mindig jobb, ha egy jól szellőző tárolóban, például kartondobozban vagy egy nyitott papírzacskóban tartod, távol a közvetlen fénytől, hogy nehogy hamar kicsírázzon. Arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy a vöröshagyma mellé ne tedd, ugyanis nemcsak beveheti a szagát, hanem a romlási folyamatuk is felgyorsulhat.
Friss fűszernövények
Ha a fűszernövényekről van szó, a legideálisabb, ha tartunk a kertünkben, a teraszon vagy éppen az ablakpárkányon belőlük néhány cseréppel, és mindig frissen csipkedünk belőlük, amikor az ételeinket, italainkat gazdagítani szeretnénk velük. Ha viszont ez az opció nálad nem jön most szóba, akkor a frissen vásárolt vagy kapott fűszernövényeket, például a bazsalikomot, a kakukkfüvet vagy a rozmaringot soha ne a hűtőszekrénybe tedd.
Ha ugyanis ott landolnak, akkor könnyen átázhatnak és megbarnulhatnak a leveleik. Egy kis pohárban, szárral lefelé, szobahőmérsékleten ellenben jó helyük lehet néhány napig, de minél hamarabb készítesz a hozzáadásukkal valamilyen finomságot - kerülhetnek például különféle húsokra, halakra, zöldségekre vagy limonádékba is -, annál jobban élvezheted az ízüket.
Forrás: geappliances.com, delish.com, huffingtonpost.co.uk