3 évig minden reggel görög joghurtot reggeliztem, ez történt a testemmel
A brit GLAMOUR újságírója három éven keresztül kizárólag görög joghurtot fogyasztott, és most elmeséli, milyen változásokat tapasztalt magán. Ha arra tippeltél, hogy jótékony hatással volt rá, akkor eltaláltad, ugyanis a görög joghurt nemcsak az egészséges táplálkozást segíti elő, hanem az általános közérzetet is javítja.
Ezeket láttad már?
„Amikor először görög joghurtot ettem, egyáltalán nem találtam diétás ételnek” - meséli Irene Coltrinari. „Májusi nap volt, és eperrel párosítottam egy kora nyári délutánon. A krémessége a fagylalt állagára emlékeztetett, a zsírmentes változat savassága viszont émelygést keltett, a számomra megszokott krémes, de cukros joghurtok elsöprő édességéhez képest.” Coltrinari eleinte idegenkedett ettől az ízvilágtól, de aztán annyira megkedvelte, hogy éveken át minden egyes reggelét ez a finomság aranyozta be. De vajon mitől is annyira egészséges a görög joghurt?
Sokkal gazdagabb, mint hagyományos társa
A görög joghurt sűrűbb és krémesebb állagú, előállításához pedig több tejre, és kevesebb vízre van szükség. A hagyományos joghurt kettő, míg a görög joghurt három szűrési folyamaton megy át, melynek során a savót eltávolítják, így az értékes tápanyagok sokkal koncentráltabban maradnak benne. Fehérjében és zsírban gazdag, azonban fele annyi nátriumot és szénhidrátot tartalmaz, mint a közönséges joghurt.
Nincs ok az aggodalomra
Annak biztosan örülsz, hogy a magas szénhidráttartalom miatt nem kell aggódnod, de lehet, hogy a joghurt zsírossága miatt kétségeid támadtak. Való igaz, hogy fogyasztása magasabb kalóriabevitelt eredményez, de idővel nagyobb jóllakottság érzetet is biztosít a kiegyensúlyozott zsír-fehérje aránynak és a teljesebb ízprofilnak köszönhetően. Ez az értékes étel nagy koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat, köztük kalciumot, de vízben oldódó B-vitaminokat és A-vitamint (retinol), valamint a leucin aminosavat is, ami növeli a jóllakottság érzését és csökkenti a folyamatos nassolás iránti igényt.
Bárki számára elérhető
A görög joghurt egyik legnagyobb előnye a magas fehérjetartalma, amely segít fenntartani a sovány testtömeget. Emellett alacsony (vagy hiányzó) cukor- és laktóztartalmának köszönhetően cukorbetegek és tejallergiában szenvedők is nyugodt szívvel fogyaszthatják. A benne található probiotikumok, más néven tejsavbaktériumok hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához, elősegítik a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását a szervezetben, javítják az anyagcserét, valamint csökkentik a hasi puffadást.
Tökéletes napindító
Ha reggelire fogyasztod, már a nap elején biztosítja a fehérjebevitelt, és kordában tartja a vércukorszintet. Az anyagcseréd egészen másképpen indul be, ha görög joghurtos reggelit fogyasztasz, mintha mondjuk egy cappucino és egy croissan mellett teszed le a voksod. „Amióta abbahagytam a fogyókúrát, és folyamatosan új reggeli-kombinációkat próbálgatok a gabonafélék, gyümölcsök, zsírok, például a természetes mogyoróvaj keverésével, végre nem vagyok éhes reggeli után egy órával” - mondja Coltrinari.
Megtalálod majd a neked valót
Sokan nem rajonganak a görög joghurtért annak látszólagos savassága miatt. A fentiek szerint azonban ez az élelmiszerben lévő zsír mennyiségétől függően változik: minél kevesebb van benne, annál inkább hasonlít az íze a krémsajtéhoz. A görög joghurt gazdag és rendkívül sokoldalú étel, ezért minden változatát érdemes kipróbálni. Ha nagyon savanyúnak találod, bolondítsd meg egy kis mézzel és némi dióval - hasonlóképpen fog működni, mint amikor a gyümölcsöket párosítjuk a csokoládéval.
Ízletes ételeket is készíthetsz vele
A görög joghurt a sós ételek elkészítéséhez is remek alapanyagként szolgál: fűszeres szószok és finom joghurtos öntetek hozzávalójaként használhatjuk. Segítségével isteni finom mártogatósokat is készíthetünk, amelyek kiválóak előétel gyanánt. Hasonlóképpen, édes és sós tészták ízesítéséhez is kiváló, ha például vajat és tojást szeretnénk helyettesíteni a palacsintánk elkészítésekor.
Forrás: glamourmagazine.co.uk