Ha tudnád, mi van ezekben a kávékban, valószínűleg soha nem innád meg: pedig igenis léteznek, és imádják őket

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha különleges kávékról van szó, sokunknak elsőként olyan opciók jutnak eszünkbe, amelyeket idehaza is kedvelt ízek, fűszerek hozzáadásával gazdagítanak, legyen szó például a pumpkin spice vagy a kurkumás lattéról, esetleg a levendulás kávéról. Ezekben a kávékban pedig - legalábbis számunkra - még nincs is annyi furcsaság, mint számos más főzetben, amelyet a világ különböző pontjain sokan előszeretettel fogyasztanak.

Ha nagy kávérajongó vagy, akkor biztosan rengeteg félét ismersz, de le merjük fogadni, hogy ezekről még nem hallottál
Ha nagy kávérajongó vagy, akkor biztosan rengeteg félét ismersz, de le merjük fogadni, hogy ezekről még nem hallottál
Fotó: Stefania Pelfini, La Waziya Photography/Getty Images

Minden országnak megvannak a maga szokásai, amelyek a külföldiek számára elsőre furcsának tűnhetnek, és ez a kávé kedvelt elkészítési módjaira is abszolút igaz. Ha pedig szembesülünk azzal, hogy egyes kávékban pontosan mi van, könnyen lehet, hogy a megkóstolásuktól is elmegy a kedvünk, míg akik számára ezek az opciók természetesek, sok esetben rajonganak értük.

A kávé, amit egy ragadozó állat emészt meg

Az indonéziai Kopi Luwak vagy cibetmacska kávé a világ egyik legdrágább kávéja, méghozzá a jellegzetes előállítási módja miatt. Ahhoz, hogy elkészüljön, előbb a közönséges pálmasodró névre keresztelt, cibetmacskafélék családjába tartozó ragadozó állatnak meg kell ennie a kávébabot, emésztés közben erjeszti, majd miután ürülék formájában távozott, azt összegyűjtik, megtisztítják és pörkölik. Így végeredményben egy gazdag és egyedi, földes ízvilágú kávé születik. Te megkóstolnád?

Kávé elefánttrágyából

Nem az indonézek Kopi Luwakja az egyetlen kávé, amelynek elkészítésében egy állatnak is fontos szerepe van. Ennél a szintén drága és egzotikus kávénál elefánt fogyasztja el a kávébabot, amit azonban nem tud megemészteni. Keveredik az általa elfogyasztott többi vegetáriánus táplálékkal, illetve így lebomlik az a fehérje, amely keserűvé teszi a kávét, majd az elefánttrágyából kiszedik, megtisztítják és végeredményben egy nagyon drága ital lesz belőle.

Kávé forró szénnel

El tudnád képzelni, hogy a kávédba az elkészítése során forró szén is kerüljön? Nos, a szintén indonéziai Kopi Joss elkészítése közben pont ez történik: laza kávéőrleményt és cukrot tesznek egy csészébe, forró vizet öntenek a tetejére, majd lángoló, forró szenet adnak a főzethez, hogy semlegesítsék a kávé savasságát. Így aztán egy olyan ital születik, amelyet sokan azok közül is bátran fogyasztanak, akiknek alapvetően megviseli a gyomrát a kávé.

Kiderült, minek köszönheti karcsú alakját Katalin hercegné: ezt az étrendet követi Vilmos herceg felesége

Kiderült, minek köszönheti karcsú alakját Katalin hercegné: ezt az étrendet követi Vilmos herceg felesége

Rumos melengetés

Ha a karácsonyi vásárokban nagy népszerűségnek örvendő rumpuncsra gondolunk, sokan talán egyből igent is mondanánk egy csésze rumos kávéra. Azonban ha az észak-németországi Nordfriesland Pharisäer kávéjáról van szó, akkor jobb, ha óvatosan kezdjük a kortyolgatást, ugyanis rengeteg - legalább 20 ml - rummal és tejszínhabbal szolgálják fel ezt a nedűt. A hideg teleiről, erős szeleiről ismert régióban különösen melengető ital tud lenni, de ha korábban nem kóstoltuk, egy délutáni laza kávézásnál nagy meglepetést okozhat.

Fekete borssal gazdagítva

Ha a kávénk ízesítéséről van szó, a legtöbbünknek eszébe sem jut, hogy fekete borsból akár csak egy csipetnyit is tegyünk bele, a marokkóiaknál viszont ez a szokás természetes. Mellette azért szívesen gazdagítják a kávékat idehaza is nagy népszerűségnek örvendő módokon, például fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel, szerecsendióval és kardamommal, így ha nem vagy ellene a fűszeres kávéknak, jó eséllyel ízlene.

Tojásos kávé

A tojást és a kávé párosát sokan szeretjük, de egymás után. Hiszen egy finom rántotta után egy csésze cappuccino vagy egy pohár latte meglehetősen hívogatónak tűnhet. Azonban a skandinávoknak és a vietnámiaiknak egyenesen tojásos kávéjuk is van, vagyis a tojást egyenesen összefőzik a kávéval, így kapva sokak számára meglehetősen furcsa italokat.

Míg előbbinél őrölt kávét kevernek össze tojással - tojásfehérjével, tojássárgájával, a héjával vagy szinte bárhogy -, majd forrásban lévő vízhez adják, és leszűrve egy sűrű, keserű és savmentes kávét kapnak, addig a vietnámi tojáskávé a tojássárgája, az édesített sűrített tej és a frissen főzött vietnami kávé keverékéből készül. Te megkóstolnád valamelyik kávét ezek közül?

Forrás: whenonearth.net, thebigcoffee.com, coffeemakersusa.com

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Epres Panni az önkifejezésről: „Mindenki fél attól, hogy kiből milyen véleményt vált ki”

Epres Panni az önkifejezésről: „Mindenki fél attól, hogy kiből milyen véleményt vált ki”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ez a szűrővizsgálat életet is menthet: így zajlik a vizsgálat (x)

Ez a szűrővizsgálat életet is menthet: így zajlik a vizsgálat (x)

Fájdalmas együttlét - mutatjuk, mi állhat a háttérben (x)

Fájdalmas együttlét - mutatjuk, mi állhat a háttérben (x)

5 hétköznapi dolog, amit a svédeknek köszönhetünk: neked melyik a kedvenced? (x)

5 hétköznapi dolog, amit a svédeknek köszönhetünk: neked melyik a kedvenced? (x)

Ennél a hazai cégnél tényleg nagyon jó dolgozni: egészségügyi ellátás, sportbérlet, extra szabadnap (x)

Ennél a hazai cégnél tényleg nagyon jó dolgozni: egészségügyi ellátás, sportbérlet, extra szabadnap (x)