Eleget eszel belőlük? Ezek a legfontosabb élelmiszerek, amelyekkel csökkenthető a bélrák kialakulásának kockázata
A vastagbélrák az egyik leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganatos betegség az Amerikai Egyesült Államokban. A daganat a DNS változásával kezdődik, majd a sejtek kontrollálatlan növekedésével és osztódásával folytatódik. A felesleges sejtek vastagbélrák esetén a bélben összeállnak és csomókat képeznek.
Ezeket láttad már?
Hogy pontosan mi okozza ezeket a mutációkat, azt egyelőre a kutatók sem tudják, mindenesetre már számos olyan kockázati tényezőre rámutattak, amelyek szorosan összefüggnek az életmóddal, és - szerencsére - ezáltal könnyen befolyásolhatóak. Kiderült, hogy az olyan gyulladáskeltő élelmiszerek, mint például a fehér kenyér vagy épp a cukros nassolnivalók fokozzák a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ezeket tehát ajánlott elkerülnünk. De mi az, amit viszont érdemes beiktatnunk az étrendünkbe? Eláruljuk!
Szénsavas üdítőkből a lehető legkevesebbet
Nemrég egy kutatás kiderítette, hogy a szénsavas italok rendszeres fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. A szakemberek szerint a különböző üdítőitalokból, gyümölcsös ízesítésű cukros italokból, a sport- és energiaitalokból a lehető legkevesebbet kellene innunk. Helyette válasszunk inkább vizet, citromos vagy bogyós gyümölcsökkel gazdagított vizet, natúr teákat, például zöld teát.
És milyen élelmiszereket kellene fogyasztanunk, hogy csökkenthessük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát? Iktassunk be étrendünkbe a különféle gyulladáscsökkentő ételeket, és mindenképp ügyeljünk a kiegyensúlyozott, változatos étrendre. Nézzük, melyek fogyasztását ajánlják erősen a szakemberek!
Színes gyümölcsök
A legtöbb gyümölcs tele van rostokkal, antioxidánsokkal és fitokemikáliákkal, amelyek mind-mind csökkentik a különböző emésztési problémák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Remek választás lehet az alma, a különféle bogyós gyümölcsök, a sárgadinnye, a mangó, a narancs vagy épp a körte is - vitaminban is gazdagok, ráadásul nagyon finomak.
Keményítőmentes zöldségek
A zöldségek nagy része tartalmaz hasznos rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és fitokemikáliákat. Ugyanakkor az olyan keményítőtartalmú zöldségekkel, mint például a burgonya, a kukorica vagy a borsó, vigyázzunk, ugyanis növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ami egyúttal a vastagbélrák esélyét is növelheti. Válasszunk inkább keményítőmentes zöldségeket, például articsókát, brokkolit, káposztát, sárgarépát, karfiolt, zellert, uborkát, kelkáposztát, salátát és spenótot.
Friss halak
Bizonyos halfélék, például a hering, a makréla, a lazac, a szardínia és a tonhal nagyon magas Omega-3-zsírsavtartalommal rendelkeznek, amely segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladást. Ez azért is fontos, mert a krónikus gyulladás sejtcserét okoz, ami több ráktípus, például a vastagbélrák kialakulásával is összefüggésbe hozható.
Fehér húsok
A megfelelő mennyiségű fehérje elengedhetetlen az izmok és a szövetek növekedéséhez. A vörös- illetve a feldolgozott húsok, például a marha-, a sertés-, a bárányhús vagy épp a virsli, közvetlen kapcsolatban állnak a vastagbélrák kialakulásával. Érdemesebb inkább fehér húsokat választani, csirkét vagy pulykát.
Babfélék, hüvelyesek
Kiváló fehérjeforrást jelentenek például a babfélék és a hüvelyesek, amelyek emellett még rostban, B- és E-vitaminban is gazdagok. Gondolunk itt különösen a szójababra, a lencsére, a fekete babra és a vesebabra. Hatékonyak lehetnek a vastagbélrák elleni küzdelemben és csökkentik a koleszterin- és a vércukorszintet is.
Teljes kiőrlésű gabonafélék
A teljes kiőrlésű gabonafélék tele vannak rostokkal, kiváló köret készíthető belőlük például a halakhoz, a fehér húsokhoz és a tojáshoz. Iktassuk be étrendünkbe az árpát, a barna rizst és a quinoát.
Diófélék
A diófélék azáltal, hogy gazdagok egészséges zsírsavakban, rostokban és flavonoidokban, csökkentik a 2-es számú cukorbetegség, valamint a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Nasiként fogyasszunk minél több diót, mandulát, kesudiót, mogyorót, pekándiót, pisztáciát vagy makadámdiót.
Forrás: moffitt.org