Eleget eszel belőlük? Ezek a legfontosabb élelmiszerek, amelyekkel csökkenthető a bélrák kialakulásának kockázata

2024. augusztus 2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A vastagbélrák az egyik leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganatos betegség az Amerikai Egyesült Államokban. A daganat a DNS változásával kezdődik, majd a sejtek kontrollálatlan növekedésével és osztódásával folytatódik. A felesleges sejtek vastagbélrák esetén a bélben összeállnak és csomókat képeznek.

Ezek az élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát
Ezek az élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát
Fotó: Getty Images / Antonio Diaz

Hogy pontosan mi okozza ezeket a mutációkat, azt egyelőre a kutatók sem tudják, mindenesetre már számos olyan kockázati tényezőre rámutattak, amelyek szorosan összefüggnek az életmóddal, és - szerencsére - ezáltal könnyen befolyásolhatóak. Kiderült, hogy az olyan gyulladáskeltő élelmiszerek, mint például a fehér kenyér vagy épp a cukros nassolnivalók fokozzák a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ezeket tehát ajánlott elkerülnünk. De mi az, amit viszont érdemes beiktatnunk az étrendünkbe? Eláruljuk!

Szénsavas üdítőkből a lehető legkevesebbet

Nemrég egy kutatás kiderítette, hogy a szénsavas italok rendszeres fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. A szakemberek szerint a különböző üdítőitalokból, gyümölcsös ízesítésű cukros italokból, a sport- és energiaitalokból a lehető legkevesebbet kellene innunk. Helyette válasszunk inkább vizet, citromos vagy bogyós gyümölcsökkel gazdagított vizet, natúr teákat, például zöld teát.

És milyen élelmiszereket kellene fogyasztanunk, hogy csökkenthessük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát? Iktassunk be étrendünkbe a különféle gyulladáscsökkentő ételeket, és mindenképp ügyeljünk a kiegyensúlyozott, változatos étrendre. Nézzük, melyek fogyasztását ajánlják erősen a szakemberek!

Színes gyümölcsök

A legtöbb gyümölcs tele van rostokkal, antioxidánsokkal és fitokemikáliákkal, amelyek mind-mind csökkentik a különböző emésztési problémák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Remek választás lehet az alma, a különféle bogyós gyümölcsök, a sárgadinnye, a mangó, a narancs vagy épp a körte is - vitaminban is gazdagok, ráadásul nagyon finomak.

7 jel, hogy azonnal magnéziumra van szüksége a testednek

7 jel, hogy azonnal magnéziumra van szüksége a testednek

Keményítőmentes zöldségek

A zöldségek nagy része tartalmaz hasznos rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és fitokemikáliákat. Ugyanakkor az olyan keményítőtartalmú zöldségekkel, mint például a burgonya, a kukorica vagy a borsó, vigyázzunk, ugyanis növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ami egyúttal a vastagbélrák esélyét is növelheti. Válasszunk inkább keményítőmentes zöldségeket, például articsókát, brokkolit, káposztát, sárgarépát, karfiolt, zellert, uborkát, kelkáposztát, salátát és spenótot.

Friss halak

Bizonyos halfélék, például a hering, a makréla, a lazac, a szardínia és a tonhal nagyon magas Omega-3-zsírsavtartalommal rendelkeznek, amely segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladást. Ez azért is fontos, mert a krónikus gyulladás sejtcserét okoz, ami több ráktípus, például a vastagbélrák kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Fehér húsok

A megfelelő mennyiségű fehérje elengedhetetlen az izmok és a szövetek növekedéséhez. A vörös- illetve a feldolgozott húsok, például a marha-, a sertés-, a bárányhús vagy épp a virsli, közvetlen kapcsolatban állnak a vastagbélrák kialakulásával. Érdemesebb inkább fehér húsokat választani, csirkét vagy pulykát.

Babfélék, hüvelyesek

Kiváló fehérjeforrást jelentenek például a babfélék és a hüvelyesek, amelyek emellett még rostban, B- és E-vitaminban is gazdagok. Gondolunk itt különösen a szójababra, a lencsére, a fekete babra és a vesebabra. Hatékonyak lehetnek a vastagbélrák elleni küzdelemben és csökkentik a koleszterin- és a vércukorszintet is.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabonafélék tele vannak rostokkal, kiváló köret készíthető belőlük például a halakhoz, a fehér húsokhoz és a tojáshoz. Iktassuk be étrendünkbe az árpát, a barna rizst és a quinoát.

Duzzanat? Száraz bőr? Ezek a jelek az arcon komoly betegségre utalhatnak az orvos szerint

Duzzanat? Száraz bőr? Ezek a jelek az arcon komoly betegségre utalhatnak az orvos szerint

Diófélék

A diófélék azáltal, hogy gazdagok egészséges zsírsavakban, rostokban és flavonoidokban, csökkentik a 2-es számú cukorbetegség, valamint a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Nasiként fogyasszunk minél több diót, mandulát, kesudiót, mogyorót, pekándiót, pisztáciát vagy makadámdiót.

Forrás: moffitt.org

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 seconds of 1 minute, 52 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:52
01:52
 

Ez is érdekelhet

Miért akarnak több lábon állni a Z generáció tagjai?

glamour plusz ikon Miért akarnak több lábon állni a Z generáció tagjai?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Van egy dolog, amit ki kell próbálnod a bőröd érdekében, ha dohányzol (x)

Van egy dolog, amit ki kell próbálnod a bőröd érdekében, ha dohányzol (x)

Megmondjuk, melyik mozgásforma passzol hozzád leginkább (x)

Megmondjuk, melyik mozgásforma passzol hozzád leginkább (x)

Jön a melegebb idő: 7 programötlet, amiket imádni fogsz! (x)

Jön a melegebb idő: 7 programötlet, amiket imádni fogsz! (x)

Tudtad? Ezért változik olyan gyorsan a nők hangulata (x)

Tudtad? Ezért változik olyan gyorsan a nők hangulata (x)