Eleget eszel belőlük? Ezek a legfontosabb élelmiszerek, amelyekkel csökkenthető a bélrák kialakulásának kockázata

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A vastagbélrák az egyik leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganatos betegség az Amerikai Egyesült Államokban. A daganat a DNS változásával kezdődik, majd a sejtek kontrollálatlan növekedésével és osztódásával folytatódik. A felesleges sejtek vastagbélrák esetén a bélben összeállnak és csomókat képeznek.

Ezek az élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát
Ezek az élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát
Fotó: Getty Images / Antonio Diaz

Hogy pontosan mi okozza ezeket a mutációkat, azt egyelőre a kutatók sem tudják, mindenesetre már számos olyan kockázati tényezőre rámutattak, amelyek szorosan összefüggnek az életmóddal, és - szerencsére - ezáltal könnyen befolyásolhatóak. Kiderült, hogy az olyan gyulladáskeltő élelmiszerek, mint például a fehér kenyér vagy épp a cukros nassolnivalók fokozzák a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ezeket tehát ajánlott elkerülnünk. De mi az, amit viszont érdemes beiktatnunk az étrendünkbe? Eláruljuk!

HIRDETÉS

Szénsavas üdítőkből a lehető legkevesebbet

Nemrég egy kutatás kiderítette, hogy a szénsavas italok rendszeres fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. A szakemberek szerint a különböző üdítőitalokból, gyümölcsös ízesítésű cukros italokból, a sport- és energiaitalokból a lehető legkevesebbet kellene innunk. Helyette válasszunk inkább vizet, citromos vagy bogyós gyümölcsökkel gazdagított vizet, natúr teákat, például zöld teát.

És milyen élelmiszereket kellene fogyasztanunk, hogy csökkenthessük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát? Iktassunk be étrendünkbe a különféle gyulladáscsökkentő ételeket, és mindenképp ügyeljünk a kiegyensúlyozott, változatos étrendre. Nézzük, melyek fogyasztását ajánlják erősen a szakemberek!

Színes gyümölcsök

A legtöbb gyümölcs tele van rostokkal, antioxidánsokkal és fitokemikáliákkal, amelyek mind-mind csökkentik a különböző emésztési problémák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Remek választás lehet az alma, a különféle bogyós gyümölcsök, a sárgadinnye, a mangó, a narancs vagy épp a körte is - vitaminban is gazdagok, ráadásul nagyon finomak.

7 jel, hogy azonnal magnéziumra van szüksége a testednek

7 jel, hogy azonnal magnéziumra van szüksége a testednek

Keményítőmentes zöldségek

A zöldségek nagy része tartalmaz hasznos rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és fitokemikáliákat. Ugyanakkor az olyan keményítőtartalmú zöldségekkel, mint például a burgonya, a kukorica vagy a borsó, vigyázzunk, ugyanis növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ami egyúttal a vastagbélrák esélyét is növelheti. Válasszunk inkább keményítőmentes zöldségeket, például articsókát, brokkolit, káposztát, sárgarépát, karfiolt, zellert, uborkát, kelkáposztát, salátát és spenótot.

Friss halak

Bizonyos halfélék, például a hering, a makréla, a lazac, a szardínia és a tonhal nagyon magas Omega-3-zsírsavtartalommal rendelkeznek, amely segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladást. Ez azért is fontos, mert a krónikus gyulladás sejtcserét okoz, ami több ráktípus, például a vastagbélrák kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Fehér húsok

A megfelelő mennyiségű fehérje elengedhetetlen az izmok és a szövetek növekedéséhez. A vörös- illetve a feldolgozott húsok, például a marha-, a sertés-, a bárányhús vagy épp a virsli, közvetlen kapcsolatban állnak a vastagbélrák kialakulásával. Érdemesebb inkább fehér húsokat választani, csirkét vagy pulykát.

Babfélék, hüvelyesek

Kiváló fehérjeforrást jelentenek például a babfélék és a hüvelyesek, amelyek emellett még rostban, B- és E-vitaminban is gazdagok. Gondolunk itt különösen a szójababra, a lencsére, a fekete babra és a vesebabra. Hatékonyak lehetnek a vastagbélrák elleni küzdelemben és csökkentik a koleszterin- és a vércukorszintet is.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabonafélék tele vannak rostokkal, kiváló köret készíthető belőlük például a halakhoz, a fehér húsokhoz és a tojáshoz. Iktassuk be étrendünkbe az árpát, a barna rizst és a quinoát.

Duzzanat? Száraz bőr? Ezek a jelek az arcon komoly betegségre utalhatnak az orvos szerint

Duzzanat? Száraz bőr? Ezek a jelek az arcon komoly betegségre utalhatnak az orvos szerint

Diófélék

A diófélék azáltal, hogy gazdagok egészséges zsírsavakban, rostokban és flavonoidokban, csökkentik a 2-es számú cukorbetegség, valamint a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Nasiként fogyasszunk minél több diót, mandulát, kesudiót, mogyorót, pekándiót, pisztáciát vagy makadámdiót.

Forrás: moffitt.org

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gyomorforgató dologgal vádolják Tóth Gabit: nagyon méltatlan helyzetbe hozták az énekesnőt

Gyomorforgató dologgal vádolják Tóth Gabit: nagyon méltatlan helyzetbe hozták az énekesnőt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így zsebelhetsz be még több kedvezményt a GLAMOUR-appban (x)

Így zsebelhetsz be még több kedvezményt a GLAMOUR-appban (x)

Íme 6 hazugság, amit a sorozatok elhitetnek velünk a szerelemről (x)

Íme 6 hazugság, amit a sorozatok elhitetnek velünk a szerelemről (x)

Szinte minden nőt érint, mégis csak nagyon kevesen beszélnek róla (x)

Szinte minden nőt érint, mégis csak nagyon kevesen beszélnek róla (x)

Hihetetlen, de az állandó stressz és túlgondolás még erre is hatással van (x)

Hihetetlen, de az állandó stressz és túlgondolás még erre is hatással van (x)