5 élelmiszer, amitől könnyebben lehetsz depressziós

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy bizonyos ételek és italok valódi áldásnak számítanak az egészségünkre nézve, hiszen köztudott, hogy a saláta, a hal és a sovány húsok az egyik legajánlottabb ételek, ha egészséges életmódról van szó. Viszont tudtad, hogy van 5 olyan élelmiszer, amelyek azon túl, hogy károsan hatnak a szervezetedre még a depresszió előfordulásának esélyét is növelik? Eláruljuk, melyeket érdemes nagy ívben elkerülni!

Ha ezt az 5 ételt rendszeresen fogyasztod, sokkal nagyobb eséllyel lehetsz depressziós
Ha ezt az 5 ételt rendszeresen fogyasztod, sokkal nagyobb eséllyel lehetsz depressziós
Fotó: Maria Korneeva/Getty Images

Egy új felmérés szerint a sok ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása – amelyek magas cukrot, sót, zsírt és adalékanyagokat tartalmaznak – növelhetik a depresszió kialakulásának kockázatát. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak többek között az instant szószok, levesek és mártások, a fagyasztott pizzák és egyéb készételek, sőt, sajnos még a virsli, a kolbász és a sült krumpli is. Viszont ha sikeresen le is mondunk a “mű kajákról” vagy a nehéz ételekről, ezen felül is van 5 olyan elem a tiltólistán, amiket fontos minél inkább elkerülni - hidd el, a mentális egészséged hálás lesz érte!

1. Gyorsételek

Ahogy már fentebb említettük, az egyik lehető legkárosabb dolog, amit tehetsz a szervezeteddel, ha a gyorsételeket fogyasztasz. Azt bizonyára te is tudtad, hogy súlygyarapodáshoz vezethetnek, de kevésbé ismert tény, hogy a depresszió kialakulásához is nagyban hozzájárulhatnak. A kutatók úgy vélik, hogy kapcsolat van a depresszió és a szervezetben fellépő gyulladások szintje között, és ezt a gyulladást súlyosbítják a gyorsételekben nagy mennyiségben előforduló összetevők, mint például a mesterséges transzzsírok, a finomított szénhidrátok, a nátrium és a cukor. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak gyorsételeket, 40%-kal nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata, és ezen belül is a gyorséttermekben található transzzsírok nagy mennyisége az elsődleges hozzájáruló tényező.

2. Alkohol

Míg sokan azért fogyasztanak alkoholt, hogy kicsit “felpörgessék a hangulatukat”, a depresszióban szenvedőknél az alkoholfogyasztás ellenkező hatást válthat ki, ugyanis a tüneteik fokozódásához vezethet, mi több, csökkentheti az antidepresszáns gyógyszerek hatékonyságát. Ezt a jelenséget gyakran „alkohol által kiváltott depressziós rendellenességnek” nevezik, amely csak röviddel az alkoholfogyasztás vagy az elvonási időszak után jelentkezik.

3. Só

A só lehet áldás és átok is egyben: életviteli szükséglet, mert segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódást, ugyanakkor a túlzott bevitel növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Amellett pedig, hogy kárt tehet a szervezetünkben, a mentális egészségünket is veszélyeztetheti. Kutatások kimutatták, hogy a sóbevitel és a fokozott gyulladás összefüggésben vannak egymással, ugyanis a só negatív hatással van a bél mikrobiomára, illetve a véráramlásra az agyban. Mindezek a hatások pedig hozzájárulhatnak a depresszióhoz és a kognitív funkciók károsodásához.

Egy teljes hónap alkohol nélkül? Ez történne a testeddel

Egy teljes hónap alkohol nélkül? Ez történne a testeddel

4. Mesterséges édesítőszerek

Remek döntés csökkenteni a finomított cukrok fogyasztását, ugyanakkor a mesterséges édesítőszerekkel sem árt vigyázni. Egyes felmérések rámutattak az italokban lévő édesítőszerek és a depresszió fokozott kockázata közötti kapcsolatra, egy tanulmány pedig kimutatta, hogy az aszpartámban gazdag étrendet fogyasztók több depressziós tünetet produkáltak, illetve sokkal ingerlékenyebbek voltak. A tudósok szerint ennek az az oka, hogy ez az összetevő befolyásolja a vegyi anyagok egyensúlyát az agyban (mint például a szerotonin és a dopamin), valamint megnöveli a kortizol, azaz a "stressz" hormon szintjét.

5. Energiaitalok

Az energiaitalok hatalmas népszerűségnek örvendenek már a tinédzserek körében is, de sokan munkaidő előtt vagy edzéskor kortyolgatják. Az energiaitalok azonban koffein- és cukortartalmuk miatt jelentős hatást gyakorolhatnak a szervezetünkre, ami a lelki állapotunkat is befolyásolhatja. Egy felmérésből kiderült, hogy azok a résztvevők, akik azelőtt soha nem ittak energiaitalt, annak rendszeres fogyasztása után fokozott stresszt tapasztaltak, a férfiaknál pedig a depresszió tünetei is felerősödtek. Viszont jó hír a kávérajongóknak: a fekete nedű csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát, de csakis akkor, ha a koffeinfogyasztással csínján bánunk.

Forrás: psychcentral.com, health.harvard.edu

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)