5 népszerű étel, amitől sokkal gyorsabban öregszel
Az életkorunk előrehaladtával az elfogyasztott élelmiszerek nemcsak az egészségügyi állapotunkra lesznek hatással, hanem a bőrünkre is. A jó hír, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrend megtartásának segítségével akár jó néhány évvel is fiatalabbnak tűnhetünk a korunknál. Mutatjuk, milyen élelmiszereket érdemes kerülni ennek érdekében, és hogy miket ajánlott helyettük fogyasztani.
Ezeket láttad már?
Tudjuk, hogy a diétát sokkal könnyebb ajánlani, mint betartani, azonban már néhány apró étrendbeli változtatás is rengeteget segíthet abban, hogy minél tovább megőrizzük bőrünk feszességét és ragyogását. Azt sajnos nem garantálhatjuk, hogy a következő élelmiszerek lecserélése mindenkinél ugyanolyan „ránctalanító hatást” eredményez, az viszont biztos, hogy a tested meghálálja, ha egészségesebben étkezel.
Sült krumpli
Egy adag ropogós sült krumplinak szinte lehetetlen ellenállni, hiszen be kell vallanunk: mennyei! A bőrünkre azonban nincs olyan jó hatással, mint a lelkünkre. Miközben ugyanis kisütjük a krumplit a forró olajban, szabadgyökök szabadulnak fel, melyek hatással lehetnek a DNS-molekulákra, ezáltal pedig gyengíthetik a bőr rugalmasságát. Sőt, ha alaposan megsózva fogyasztjuk el az elkészült hasábburgonyát, az vizet vonhat el a szervezetünkből, ami ugyancsak ráncosabb bőrhöz vezethet.
Ezt fogyaszd helyette: sült édesburgonya - ez a zöldség ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítik a kollagéntermelést, ami nagyon jót tesz a bőrünknek. A legjobb, ha nem olajban, hanem a sütőben sütjük ki, és só helyett inkább zöldfűszerekkel ízesítjük.
Fehér kenyér
A fehér kenyér fokozza az úgynevezett AGE-k (előrehaladott glikációs végtermékek) képződését, melyek kihatással vannak az öregedési folyamatokra, valamint magas glikémiás indexének köszönhetően gyulladást okozhat a szervezetben, ami szintén kihatással lehet a bőrünkre.
Ezt fogyaszd helyette: válassz inkább teljes kiőrlésű kenyeret, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezek az alternatívák olyan antioxidánsokban is gazdagok, melyek jótékony hatását a bőrünkön is megtapasztalhatjuk.
Fehér cukor
A cukor egyrészt pattanásokat okozhat, másrészt hozzájárul a kollagénkárosító AGE-k képződéséhez, ami a bőrünk öregedését is felgyorsíthatja.
Ezt fogyaszd helyette: ha valami édesre vágysz, cukor helyett használj inkább mézet vagy gyümölcsöket a desszertek elkészítéséhez, vagy a víz, tea, kávé ízesítéséhez. Az áfonya például különösen jó hatással lehet a bőrünkre, ugyanis segít a kollagének megtartásában.
Feldolgozott húsok
Ide soroljuk például a virslit, a kolbászt, a szalonnát és a felvágottakat is. A feldolgozott húsok sok nátriumot, telített zsírokat és szulfitokat tartalmaznak, melyek kiszáríthatják a bőrünket és gyulladásokat okozhatnak.
Ezt fogyaszd helyette: válassz inkább sovány húsokat, például pulykahúst vagy csirkehúst. Ezek tele vannak fehérjével és aminosavakkal, melyek nélkülözhetetlenek a kollagén termelődéséhez.
Puffasztott rizs
A puffasztott rizs alacsony kalóriatartalmának köszönhetően népszerű választás lehet különböző diák alatt, azonban magas glikémiás indexe a vércukorszint megemelkedését okozhatja, ami ráncosodáshoz vezethet.
Ezt fogyaszd helyette: Ha valami sós nassolnivalóra vágysz, akkor vágd csíkokra a piros kaliforniai paprikát, és mártogasd hummuszba. A piros kaliforniai paprika tele van C-vitaminnal, ami elősegíti a kollagéntermelést, a csicseriborsó pedig csak úgy hemzseg a bőrszépítő antioxidánsoktól.
Forrás: healthline.com, health.com