Egyetlen maréknyi is csodákat művel a testtel: jót tesz a szívnek és csökkenti a koleszterinszintet
Gyakran azon töröd a fejed, mit ehetnél két étkezés között, ami laktat, nem hizlal és még egészséges is? Tudod, hogy egy zacskó chips nem a legjobb megoldás, de koplalni sem szeretnél... Szerencsére léteznek olyan alternatívák, amelyekhez bátran fordulhatunk, ha nassolni támad kedvünk. Egy maréknyi dióféle például hosszú távon a szívünknek és a koleszterinszintünknek is jót tesz.
Ezeket láttad már?
Olykor nagyon nehéz mérlegelni, mit együnk a nagyobb étkezések között. Van, hogy veszünk egy nagy levegőt és inkább nem eszünk semmit, mondván, úgyis kibírjuk ebédig, vacsoráig. Előfordul az is, hogy engedünk a csábításnak és bekapunk egy kevés chipset, ropit, kekszet. A legjobb és legegészségesebb megoldás mégis az, ha ezek helyett inkább egy maréknyi diófélét választunk.
Gyógyszerek helyett apróbb életmódbeli változások
A magas koleszterinszint komoly probléma világszerte, az Egyesült Királyságban például a felnőttek csaknem fele küzd vele. Közvetlenül nem veszélyes, de kezelés nélkül, hosszú távon életveszélyes is lehet, hiszen felhalmozódik az artériákban a zsír, ami aztán eltömítheti azokat, és szívrohamot vagy akár stroke-ot is okozhat.
Szerencsére a koleszterin szintjét apróbb életmódbeli változásokkal is befolyásolhatjuk, ha kevesebb zsíros ételt fogyasztunk és többet mozgunk. Vannak persze gyógyszerek is, amelyekkel ezt kezelhetjük, de egyszerűbb megoldás, ha odafigyelünk az étrendünkre. Van például egy igen ízletes nasi, amit bátran fogyaszthatunk szinte bármikor: a brit szívszövetség szerint egy marék dióféle vagy olajos magvak fogyasztásával hosszú távon csökkenthetjük a koleszterinszintet.
„A diófélék és a magvak gazdagok telítetlen zsírokban, valamint tele vannak rostokkal, tápanyagokkal. Igazán laktatóak, ízletesen és remek alternatívát kínálnak a csokoládék, sütemények, kekszek helyett, amelyek általában telített zsírokban gazdagok" - javasolják a szakértők.
Hozzátették, ebből következik, hogy a diófélék képesek csökkenteni a koleszterin szintjét. Csupán arra kell odafigyelnünk, hogy a natúr, ízesítetlen változatukat fogyasszuk, ne vigyünk be a szervezetünkbe felesleges sót, cukrot.
Egy maréknyi is bőven elegendő
Egy maréknyi dióféle körülbelül 30 gramm súlyú. Nem nagy mennyiség, mégis sokat jelenthet egészségünk szempontjából. A diófélék igen változatosak, válasszunk bátran olyanokat, amelyek a legjobban ízlenek, de akár keverhetjük is őket, így többféle tápanyaghoz juthat a szervezetünk.
A szakértők is nagyjából 28-30 grammnyi dió elfogyasztását javasolják. „Amellett, hogy a diófélék gazdag forrásai a telítetlen zsírsavaknak és segítik szinten tartani a koleszterint, rostokban is bővelkednek, valamint rengeteg fehérjét, E-vitamint, magnéziumot és káliumot tartalmaznak, amelyek mind-mind hozzájárulnak a szervezet egészségéhez."
Arról nem is beszélve, hogy nagyon laktatóak is, így egy adag elfogyasztása után már nem is vágyunk más nassolnivalóra. Fogyaszthatjuk a főétkezések között, de akár az ételeinkhez is hozzáadhatjuk, például a reggeli zabkásánkhoz.
Remek választás lehet a mandula, a makadámdió, a brazil dió, a kesudió, a mogyoró, a pisztácia, a dió, a földimogyoró és a pekándió is. Ha azonban úgy érzed, a diófélék fogyasztása sem elegendő ahhoz, hogy csökkentsd a koleszterinszintedet, mindenképp fordulj orvoshoz.
Forrás: express.co.uk