Egész életedben rosszul tároltad a dinnyét, és még csak fel sem tűnt: de nem vagy egyedül, mindenki elrontja ezt az alapvető szabályt

2024. augusztus 20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ebben a nagy hőségben legszívesebben te is mindent hidegen ennél és innál, ezért az utóbbi hetekben jó alaposan megpakoltad a hűtőszekrényedet? Teljesen érthető, azonban akárhogy is alakul az időjárás, bizonyos élelmiszereknek sajnos soha nem tesz jót, ha bevásárlás után a hűtőszekrénybe kerülnek. Gondoltad volna például, hogy még a dinnyét sem jó ötlet egyből odatenni?

Egész életedben rosszul tároltad a dinnyét, és még csak fel sem tűnt: de nem vagy egyedül, mindenki elrontja ezt az alapvető szabályt
Mielőtt beleveted magad a falatozásba, érdemes pontos képet kapnod arról, hogy mi a helyes eljárás, ha a dinnye tárolásáról van szó
Fotó: Ümran Gün/Pexels

Ha dinnyét vásárolsz - függetlenül attól, hogy görögdinnye, sárgadinnye vagy éppen mézharmat dinnye -, te is gyakran automatikusan a hűtőszekrénybe teszed? De gondoljunk csak bele, ha jellemzően az élelmiszerboltokban sem ott sorakoznak, biztos, hogy ez így van rendjén? Nos, a dinnye esetén bizony teljesen rendben van, ha elkerüljük a hűtőszekrénybe tételét, legalábbis egy bizonyos pontig mindenképp.

Sok zöldségnek és gyümölcsnek jó a hűtés

Bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket abszolút jó döntés, ha otthon egyenesen a hűtőszekrénybe tesszük. Ilyen például a saláta, a cukkini, a kajszibarack vagy a sárgarépa. Ha ugyanis a hűtőszekrénybe kerülnek, hosszabb ideig frissek és ropogósak maradhatnak. Azonban van néhány kivétel is, amire érdemes ügyelnünk. A paradicsomot, a banánt és az avokádót például szerencsésebb a hűtőszekrényen kívül tárolni.

A dinnyének ezért jobb a hűtőszekrényen kívül

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy mindaddig, amíg egy egész dinnyéről beszélünk, annak nem a hűtőben van a helye, és csak a felszeletelés után érdemes ott tárolni. De hogy miért is? A Food Network arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutatása szerint a dinnye szobahőmérsékleten való tárolása segít megőrizni a benne található antioxidánsokat, de ez még közel sem minden.

A CBS News cikkében olvashatunk az USDA egy tanulmányáról, amely megállapította, hogy a likopin és a béta-karotin (olyan természetes antioxidánsok, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak) nőtt a szobahőmérsékleten hagyott görögdinnyében. Vagyis akár még több egészségügyi és táplálkozási előnyhöz juthatsz a gyümölcs által, ha hagyod, hogy egy kis ideig a pulton érjen.

5 biztonságos mód, hogy a saját otthonodban dolgozz a vesetisztításodon - megéri belevágni

5 biztonságos mód, hogy a saját otthonodban dolgozz a vesetisztításodon - megéri belevágni

Így tárolhatod helyesen a dinnyét

Mindaddig, amíg nem vágod fel, a legelőnyösebb, ha szobahőmérsékleten tárolod. Viszont ha már felszeletelted, és tudod, hogy nem fog egyből elfogyni, úgy nyugodtan berakhatod a hűtőszekrénybe. Arra viszont figyelj, hogy 3-4 napon belül elfogyaszd, ellenkező esetben ugyanis szinte biztos, hogy megromlik. Fontos továbbá, hogy ne távolítsd el a magokat a dinnyéből, mielőtt a hűtőszekrénybe teszed, ugyanis azok segíthetnek meghosszabbítani az élettartamát.

Ha szeletekre vágod, érdemes műanyag fóliával letakarnod, vagy egy légmentesen záródó műanyag zacskóba helyezned. Ha pedig kockákra vágod, nyugodtan rakhatod egy műanyag edénybe is, de előbb béleld ki azt egy papírtörlővel, és hagyj egy kis helyet szabadon, hogy megakadályozd a nedvesség felszívódását. De akár még frissen is lefagyaszthatod a dinnye egy részét, így a The Kitchn szerint akár 6 hónapig is fogyasztható marad.

Amikor jobb, ha kidobod

Sajnos akár már vásárláskor is belefuthatunk romlott egész dinnyébe (éppen ezért érdemes mindig megnéznünk, pontosan mi kerül a kosarunkba), és persze a tárolás során is előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére nem tart ki addig a gyümölcs, amíg szeretnénk. Ha repedéseket vagy furcsa foltokat látsz a kérgén, savanyú vagy csípős szaga van, illetve felbontás után a húsa túlzottan pépes, esetleg nyálkás állagúvá válik, akkor az a legbiztosabb, ha egyből kidobod.

Forrás: mashed.com, businessinsider.com, cbsnews.com, delish.com, thekitchn.com

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 of 1 minute, 52 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:51
01:52
 

Ez is érdekelhet

„Az olvasás nem csak kulturális kérdés, az agynak alapvetően szüksége van rá” - Ismerd meg a GLAMOUR Women of the Year 2025 Az év hősnői kategória legfontosabb küldetését

„Az olvasás nem csak kulturális kérdés, az agynak alapvetően szüksége van rá” - Ismerd meg a GLAMOUR Women of the Year 2025 Az év hősnői kategória legfontosabb küldetését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ha ezt a 7 szabályt betartod, búcsút mondhatsz a betegségeknek! (x)

Ha ezt a 7 szabályt betartod, búcsút mondhatsz a betegségeknek! (x)

Ez sokkolni fog: ezek a kozmetikumok árthatnak az egészségednek (x)

Ez sokkolni fog: ezek a kozmetikumok árthatnak az egészségednek (x)

Íme 3 trükk, melyekkel több tízezer forintot is spórolhatsz (x)

Íme 3 trükk, melyekkel több tízezer forintot is spórolhatsz (x)

Hüvelygombás lehetsz a párodtól? Eláruljuk (x)

Hüvelygombás lehetsz a párodtól? Eláruljuk (x)