Szinte már félelmetes, mit okoz a cukor a testedben és a lelkedben!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azzal bizonyára nem mondunk újat, hogy a fehér cukor nem éppen a legegészségesebb a szervezetedre nézve, de azt vajon tudod, hogy pontosan milyen hatással lehet a testedre és a lelkedre? Utánajártunk!

A cukor következményeivel muszáj tisztában lenned
A cukor következményeivel muszáj tisztában lenned
Fotó: bymuratdeniz/Getty Images

Természetesen nem akarunk rád ijeszteni, mindössze annyit szeretnénk, hogy tisztában legyél a cukorfogyasztás következményeivel - a testedre és a lelkedre nézve egyaránt. Összegyűjtöttük azokat az információkat, amiknek jó, ha a birtokában vagy, mielőtt még túlcukroznád a kávédat vagy sok édességet ennél, ugyanis szinte már-már félelmetes, mit okozhat a cukor a testedben és a lelkedben.

Károsabb, mint hinnéd

A túl sok cukor a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő okozója, nem véletlen hát, hogy a szakemberek is azt javasolják, hogy minél inkább kerüljük, vagy legalábbis mérsékelten fogyasszuk azt. Vizsgálatok kimutatták, hogy a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák gyakori fogyasztása csökkentheti egyes betegségek kialakulását, következésképpen nem a természetes, hanem a hozzáadott cukrok okozhatják a bajt.

Szívbetegséget okozhat

Egy, a JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmányban Dr. Hu és munkatársai összefüggést találtak a magas cukortartalmú étrend és a szívbetegség miatti halálozás nagyobb kockázata között. A 15 éves vizsgálat során azoknál az embereknél, akik kalóriabevitelük 17-21%-át hozzáadott cukorból vitték be a szervezetükbe, 38%-kal nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata, mint azoknál, akiknél ez a szám mindössze 8% volt.

„Alapvetően minél magasabb a hozzáadott cukor bevitele, annál nagyobb a szívbetegség kockázata" - mondja Dr. Hu, aki hangsúlyozza, hogy a túlzott cukorfogyasztás a májat is megterhelheti. „A máj ugyanúgy metabolizálja a cukrot, mint az alkohol, és az étkezési szénhidrátokat zsírokká alakítja" - teszi hozzá.

Ennyit számít, ha a felére csökkented a cukorbeviteledet

Ennyit számít, ha a felére csökkented a cukorbeviteledet

Cukorbeteggé tehet

Azon túl, hogy a cukor a súlygyarapodásért felel, túlzott fogyasztásának akár cukorbetegség is lehet a következménye. „A túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz azáltal, hogy arra készteti a szervezetet, hogy kikapcsolja étvágyszabályzó rendszerét” - folytatja a szakember. „A hozzáadott cukorbevitel hatásai közé tartozik a magasabb vérnyomás, a krónikus gyulladás, a súlygyarapodás, illetve a cukorbetegség és zsírmájbetegség kialakulásának kockázata" - mondja.

Romolhat a memóriád

Nem véletlenül mondják a szülők sokszor gyermekeiknek, hogy ne egyen túl sok csokit, cukorkát, mert “felpörög tőle”. A cukorfogyasztás hozzájárulhat az agy információfeldolgozási és -megőrző képességének romlásához, mivel krónikus gyulladást okoz. Egy 2012-es UCLA-tanulmány kimutatta, hogy a magas cukortartalmú étrend fogyasztása által okozott inzulinrezisztencia károsítja a tanulásért és a memóriáért felelős agysejteket, ezenkívül az instabil vércukorszint túlzott inzulin felszabadulását idézheti elő, aminek következtében az agy glutamátot választ ki, mely izgatottságot, idegességet okoz.

Hangulatingadozás

Talán nem is gondolnád, de a túlzott cukorbevitel komoly érzelmi viharokat is okozhat. Ez azért történik, mert a cukor először felemeli a hangulatot, majd lenyomja, ami egy intenzív vágyakozást idéz elő, hogy még több cukrot fogyasszunk. Olyan ördögi folyamatról van szó, amit nagyon nehéz leállítani.

Ez az érzelmi hullámvasút pedig szélsőséges hangulati ingadozásokat okozhat az agy túlzottan aktivált jutalmazási rendszere miatt, amelyet a “boldogsághormon”, azaz a dopamin a felszabadulása okoz. Így már érthető, miért esik olyan jól mondjuk szakítás után befalni egy tábla csokit.

Depresszió, szorongás

A tanulmányok azt mutatják, hogy a cukor növelheti a depresszió, a szorongás és a skizofrénia kialakulásának esélyét azoknál az embereknél, akiknél alacsony a BDNF nevű növekedési hormon. A szorongó embereknél pedig a cukor felerősítheti a tüneteket azáltal, hogy megnöveli az adrenalinszintet, ami hiperaktivitáshoz és a stresszre adott hiperreaktív reakcióhoz vezethet.

Jók vagy rosszak nekünk a különféle édesítőszerek, cukrok? Utánajártunk az igazságnak

Jók vagy rosszak nekünk a különféle édesítőszerek, cukrok? Utánajártunk az igazságnak

Továbbá, mivel az édesség fogyasztása fáradtságot, homályos látást és agyi ködöt okozhat, a helyzetek objektív szemlélése és a határozott, következetes döntések meghozatala sokkal nagyobb kihívást jelenthet.

Forrás: health.harvard.edu, ableto.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Futótűzként terjed Katalin hercegné szívszorító videója, még sosem mutatta meg ennyi arcát a hercegné

Futótűzként terjed Katalin hercegné szívszorító videója, még sosem mutatta meg ennyi arcát a hercegné

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Pár használat és újra ragyogni fog a bőröd - Mutatjuk, az 5 legtutibb hidratáló krémet (x)

Pár használat és újra ragyogni fog a bőröd - Mutatjuk, az 5 legtutibb hidratáló krémet (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)