Csökkenti a gyulladásokat, védi a szívet: ezt a fűszert érdemes beiktatnod az étrendedbe
A változatos étrend az egészséges élet kulcsa, és tudjuk jól azt is, hogy a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás segíthet abban, hogy sikerrel vegyük fel a harcot a különböző betegségekkel szemben. Vannak azonban közöttük olyanok is, amelyek több jótékony hatással rendelkeznek, mint gondoltuk. Ilyen például a chilipaprika. Nézzük, miért érdemes beiktatnunk étrendünkbe!
Ezeket láttad már?
A chilipaprika meglepően sok jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Ha kedveled a csípős ételeket, akkor ez egy jó hír számodra, de ha nem, kis mértékben akkor is érdemes lesz ezentúl beiktatnod az étrendedbe. Kiderült ugyanis, hogy fogyasztása csökkenti a különféle gyulladásokat és védi a szívet.
A kutatási eredmények egyértelműen megerősítik a pozitív hatását
Nem mindenki kedveli a chilipaprikát, pedig szervezetünkre gyakorolt pozitív hatását már több kutatás is bizonyította. Főként a szívünk egészségéért felel, köszönhetően a benne található kapszaicin nevű vegyületnek. Ez az, ami képes csökkenteni a koleszterinszintet, valamint a rák és az ízületi gyulladások kialakulásának kockázatát.
Egy 2019-ben publikált tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak chilipaprikát, kisebb eséllyel vesztették életüket szívbetegségekben. Összesen 22 ezer Dél-Olaszországban élő alany étrendjét és egészségi állapotát vizsgálták nyolc éven keresztül. Kiderült, hogy akik hetente több mint négy alkalommal ettek chilipaprikát, körülbelül egyharmaddal kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik csak nagyon ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztották a fűszert. A kutatás egyébként azt nem vizsgálta, hogy az alanyok mediterrán típusú étrendet követtek-e vagy sem.
A koleszterinszintet is csökkenti
Három évvel ezelőtt újabb kutatási eredményeket publikáltak a szakemberek a témában. Ekkor a különböző csípős (chilipaprika, chiliszósz és chiliolaj felhasználásával készült) ételek fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatot vizsgálták. A kutatás összesen 9,7 évig tartott és több mint 560 ezer embert vontak be. Ez alapján egyértelműen kiderült, hogy a fűszeres fogások rendszeres fogyasztása összefügg a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás alacsonyabb kockázatával.
„Összefoglalva: az eddig rendelkezésre álló adatok mind arra utalnak, hogy a chilis ételek fogyasztása összefügg az általános, illetve a szívbetegségekkel kapcsolatba hozható halálozás kockázatának csökkenésével. De természetesen a kutatásokat folytatni kell más alanyok bevonásával is" - nyilatkozták a szakemberek.
Mi is az a kapszaicin?
Nem sokkal később, 2022-ben újabb tanulmány jelent meg, amely arról számolt be, hogy a chilipaprikában lévő kapszaicin az elhízást is segít megelőzni. Ez a vegyület gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Csökkenti továbbá a koleszterinszintet és az ízületi gyulladások okozta fájdalom kezelésében is szerepet játszhat.
Érdekesség, hogy a kapszaicinről nemrég az is kiderült, hogy a köhögést is képes enyhíteni. A vegyület akár kapszula formájában is kapható, de Cayenne-borsból meleg vízzel akár teát is készíthetünk. Érdemes tudni, hogy nevével ellentétben nem borsról van szó, hanem tulajdonképpen a chilipaprika őrleményéről. Teaként kortyolgatva enyhíthetőek vele a megfázás és influenza kellemetlen tünetei.
Forrás: express.co.uk