Hosszú életre vágysz? Ez a 6 élelmiszer igazi C-vitamin bomba
A C-vitamin szerepe általában a téli, megfázós időszakban kerül előtérbe, ugyanakkor szedését nyáron sem érdemes abbahagyni, hiszen védelmet nyújthat a káros UV-sugárzás ellen. Arról nem is beszélve, hogy támogatja a kollagén termelődését, amellyel hozzájárul a bőr fiatalságának, feszességének megőrzéséhez.
Ezeket láttad már?
A C-vitamin forráshoz szerencsére nagyon könnyen hozzájuthatunk, akár étrendkiegészítő, akár friss gyümölcsök, zöldségek formájában. Ha inkább utóbbira szavazol, akkor ajánlunk neked pár igazán egészséges finomságot a nyárra!
Mennyi az annyi?
Természetesen nem kell méricskélni a pontos mennyiségeket, a legfontosabb, hogy törekedjünk a kiegyensúlyozott étrendre, amelynek fontos részét képezik a vitamindús ételek. Szakértők szerint egyébként a nőknek legalább 75 mg, a férfiaknak pedig 95 mg C-vitaminra van szüksége naponta.
A vitamindús ételeket nagyon könnyű beilleszteni az étrendbe, hiszen rengeteg szezonális zöldség és gyümölcs közül választhatunk - különösen nyáron. Nagyon értékesek, hiszen a bennük lévő flavonoidok segítik a többi tápanyag felszívódását is. Növeljük meg egy kicsit ezeknek a fogyasztását, a pozitív változást hamarosan nemcsak a bőrünkön, hanem az általános egészségi állapotunkon is tapasztalni fogjuk.
A C-vitamin legfontosabb tulajdonsága, hogy erőteljes antioxidáns hatású, amellyel segít megakadályozni a sejtek öregedését. Erősíti az immunrendszert, így megvéd bennünket a szezonális betegségektől. Segíti a vas felszívódását a belekben és hozzájárul a vörösvérsejtek termelődéséhez. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, védi a hajszálereket. Hozzájárul a kötőszövetek egészségéhez, felgyorsítja a sebgyógyulást, és az idegrendszerre is pozitív hatással van.
Ezekből a zöldségekből, gyümölcsökből bármennyit ehetünk
Ha esetleg felmerülne bennünk a kérdés, túladagolhatjuk-e a C-vitamint, akkor itt a jó hír: élelmiszerekkel ez nem lehetséges, tehát szinte bármennyit ehetünk zöldségekből, gyümölcsökből. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy lehetőleg ne főzzük meg őket, a hő hatására ugyanis veszítenek vitamintartalmukból.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök - közülük is különösen a fekete ribizli - gazdag forrásai a C-vitaminnak. Illesszük be őket az étrendünkbe, fogyaszthatjuk őket délutáni nasiként, de készíthetünk belőle turmixot és megszórhatjuk velük a reggeli görög joghurtot kiegészítve egy kevés dióval, magvakkal.
Paprikafélék
A paprikafélékkel sem kell fukarkodnunk, bátran tegyünk belőlük a reggeli szendvicsünkre. Nagyon ízletesek, így akár saláták alkotóelemei is lehetnek, sőt mártogatóst, hummuszt vagy guacamolét is készíthetünk hozzájuk.
Káposztafélék
A káposztaféléket régóta az egészséges táplálkozás alappilléreiként tartjuk számon. A fodros kelből például 100 grammnyi összesen 120 milligramm C-vitamint tartalmaz. Készíthetünk belőle salátát vagy zöldturmixot.
Kivi
Bár alapvetően déligyümölcs, itthon csak kevesek próbálkoznak a termesztésével, mégis érdemes belőle minél többet fogyasztani. Amellett, hogy gazdag C-vitaminban, van benne bőséggel E-vitamin, kalcium, kálium és rengeteg rost is.
Citrusfélék
Ha C-vitaminról van szó, először mindenkinek a citrusfélék jutnak az eszébe, nem véletlenül. Készítsünk narancsból vagy grapefruitból frissen facsart gyümölcslevet reggelire, garantáltan energikusan indul a napunk!
Brokkoli
Bár nem mindenki szereti, érdemes a brokkolival is megbarátkozni, ugyanis bőséges forrása a C-vitaminnak. Elég csak egy picit megpárolni, de akár nyersen is fogyasztható salátában, mártogatóssal.
Forrás: glamour.com