Antioxidánsokkal teli ételek, amiktől lassul az öregedés

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A szép és ragyogó bőrért egészséges étkezéssel tehetünk a legtöbbet. Vannak például olyan antioxidánsban gazdag élelmiszerek, melyek a ráncok kialakulását is képesek lelassítani. Ha a következő ételeket rendszeresen fogyasztod, azt a tested biztosan meg fogja hálálni!

A következő ételek nemcsak egészségesek, de az öregedést is lassítják
A következő ételek nemcsak egészségesek, de az öregedést is lassítják
Fotó: Kseniya Ovchinnikova/Getty Images

Igaz, a ráncokat egyetlen étel sem képes kisimítani, de bizonyos élelmiszerek hozzá tudnak járulni a bőrünk egészségéhez. Ezek segítenek védelmet nyújtani az oxidatív stressz folyamata ellen, ami a ráncok kialakulásának egyik fő oka. Ha te is minél tovább meg szeretnéd őrizni az arcbőröd természetes feszességét, a következő antioxidánsokkal teli ételek mindenképp kerüljenek fel a bevásárló listádra!

Brokkoli

A brokkoli egy gyulladáscsökkentő, öregedéslassító finomság, ami tele van C- és K-vitaminnal, antioxidánsokkal, rosttal, folsavval, luteinnel és kalciummal. Ezek javítják a szervezetünk kollagéntermelését - ami a bőrünk rugalmasságáért felel -, jótékony hatással vannak a memóriánkra, valamint a csontjaink egészségének megőrzésében is segítenek.

Így érdemes fogyasztani: A brokkolit legtöbbször párolva, köretként szoktuk fogyasztani, de sütőben is megsüthetjük egy kis sajttal és tejszínnel felturbózva, sőt, akár tésztaszószok kiváló alapanyaga is lehet.

Spenót

A spenót kivételesen jó hidratáló, valamint hemzseg az antioxidánsoktól - nem csoda, hogy szuperélelmiszerként tartják számon. C-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja a kollagéntermelést, ami által a bőrünk feszes és sima marad, a benne található A-vitaminoknak hála pedig erőssé és ragyogóvá teszi a hajunkat.

Óvatosan, mert ezek az egészséges élelmiszerek mérgezőek is lehetnek

Óvatosan, mert ezek az egészséges élelmiszerek mérgezőek is lehetnek

Így érdemes fogyasztani: A spenótot szinte bármilyen ételhez hozzáadhatod - teheted a reggeli smoothie-ba, tésztaszószokba, salátákba vagy akár húshoz készült mártásokba is.

Paradicsom

A paradicsom számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel rendelkezik, melyek közül a legtöbb magas likopintartalmának tudható be. A likopin egyfajta karotinoid, aminek a zöldség a piros színét is köszönheti, és ami a szervezetünkben antioxidánsként is működik. Bőrünk pedig különösen meghálálja, ha rendszeresen fogyasztjuk, ugyanis likopintartalmának hála kisebb védelmet nyújt az UV sugarak ellen, ráadásul bőrünk rugalmasságát is segít megőrizni.

Így érdemes fogyasztani: A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség, ami szendvicsekben, salátákban, tésztaszószokban és mártásokban is egyaránt megállja a helyét.

Avokádó

Az avokádó szívbarát zsírokban, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, melyek segítenek megakadályozni, hogy a bőrünk károsodjon és megöregedjen.

Így érdemes fogyasztani: Az avokádó legismertebb formája talán az avokádókrém, vagyis a guacamole, ami pirítósra kenve, vagy friss zöldségekkel fogyasztva is isteni finom. De emellett szinte bármilyen salátába tökéletesen passzol, megéri kipróbálni!

Papaja

Ez az ízletes gyümölcs tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek erősítik az immunrendszert, jót tesznek a szívünknek, segíthetnek megelőzni olyan időskori betegségeket, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia, valamint a bőrünk öregedését is lassítják.

Élelmiszerek, amelyeket soha ne melegíts újra

Élelmiszerek, amelyeket soha ne melegíts újra

Így érdemes fogyasztani: Reggelire szeletelj fel egy friss papaját, csorgass rá friss lime levet, és már eheted is - mennyei!

Étcsokoládé

Az étcsokoládé polifenolokban gazdag, melyek antioxidánsként hatnak a szervezetünkben, valamint flavanolokat is tartalmaz, melyek segítenek megvédeni a bőrünket a nap okozta káros hatásoktól, valamint a ráncosodás folyamatát is lelassíthatják.

Így érdemes fogyasztani: Először is fontos, hogy legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét válassz, ugyanis minél magasabb a kakaótartalom, annál magasabb a flavanoltartalom is. Fogyaszthatod önmagában, a reggeli zabkásádhoz, de bármilyen desszertet is felturbózhatsz vele.

Forrás: healthline.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Az 51 éves Heidi Klum forró fotójától azonnal zavarba jössz, kamerák előtt villantotta meg a mellét

Az 51 éves Heidi Klum forró fotójától azonnal zavarba jössz, kamerák előtt villantotta meg a mellét

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)