Csak óvatosan, ezek az ételek ártanak az agyadnak
Sokszor fókuszálunk arra, hogy az általunk elfogyasztott ételek hogyan hatnak a szívünk egészségére, az alakunkra vagy épp a környezetünkre. Ezek a szempontok mind borzasztóan fontosak, ám felmerül a kérdés: mi a helyzet az agyunkkal? Hiszen mégiscsak kulcsfontosságú szerepe van az egészségi állapotunkban. Nos, az igazság az, hogy bőven akadnak olyan ételek, amelyek ártanak az agyadnak.
Ezeket láttad már?
Arról talán te is hallottál, hogy az olyan élelmiszerek, mint a színes gyümölcsök, zöldségek vagy a diófélék sokféleképpen támogatják a testünket, az agyunk egészségét is beleértve. Na de vajon mely ételek azok, amelyek ártanak az agyadnak? Annyi biztos, hogy mindegyikkel érdemes óvatosan bánnod, és maximum mértékkel helyet adnod nekik az étrendedben.
Finomított szénhidrátokban gazdag ételek
A finomított szénhidrátokban gazdag ételek, még ha nem is feltétlenül édesek, jelentősen megemelhetik a vércukorszintünket. Ennek hatására pedig könnyen előfordulhat, hogy úgy érezzük, ködös az agyunk. A hosszú távú következményeket tekintve pedig a kutatások szerint a túl sok finomított szénhidrát fogyasztása növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát is. De hogy mit tehetünk ez ellen?
Ha szénhidrátokat fogyasztunk, érdemesebb a lassú felszívódású opciókra szavaznunk, mint amilyenek a teljes kiőrlésű, akár magos kenyerek, a barna rizs, a basmati rizs vagy a teljes kiőrlésű tészták. Persze nem arról van szó, hogy néha napján ne férhetne bele egy hagyományos fánk vagy lángos, de ha többségében lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztunk, az borzasztóan sokat számíthat az agyunk és gyakorlatilag az egész testünk egészségének megőrzése szempontjából.
Erősen feldolgozott olajos ételek
Sok konyhában találhatóak erősen feldolgozott olajok, amelyek gyakran szójababból, repcéből, kukoricából, napraforgóból vagy gyapotmagolajból készülnek. Ezek az olajok sok omega-6 zsírsavat tartalmaznak, amelyeknek a túlzott fogyasztása arra készteti a szervezetünket, hogy bizonyos vegyi anyagokat termeljen, azok pedig gyulladáshoz vezethetnek az agyban. Hogy ne így legyen, a zöldségek, halak, húsok párolásához, grillezéséhez olyan opciók közül érdemes válogatnunk, mint a kókusz- vagy avokádóolaj.
Bizonyos mesterséges édesítőszeres ételek
Ha olyan mesterséges édesítőszereket használunk az ételeink elkészítéséhez, amelyeknek nincs tápértéke, vagy eleve olyanokat tartalmazó élelmiszereket vásárolunk, azok a kutatások szerint növelhetik a „rossz” bélbaktériumok számát, ezáltal pedig negatívan befolyásolhatják a hangulatunkat. Ezen édesítőszerek közé tartozik a szukralóz, a szacharin és az ászpártám is.
Utóbbi különösen ártalmas lehet, mert a kutatások közvetlenül is összefüggésbe hozták a szorongással, sőt úgy tartják, hogy még a káros szabad gyökök mennyiségét is növeli az agyban. Így ezen opciók helyett - persze szintén mértékkel - érdemesebb lehet a mézet, a gyümölcscukrot vagy a kókuszvirág cukrot választanunk.
Bundás, bő olajban sült ételek
Egy finom, bő olajban sült rántott hús vagy rántott zöldség sokszor csábító opciók lehetnek, főleg hogy hamar elkészülhetnek. Azonban egy több, mint 18 ezer ember bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a sült ételekben gazdag étrend a memóriánkra és a kogníciónkra, vagyis az észlelést, érvelést és emlékezést felölelő gondolkodási folyamatunkra is negatív hatással lehet. Így a bő olajban való sütés helyett érdemesebb lehet például forró levegős sütőt használnunk.
Egyes bolti pácok, öntetek, szirupok
Bármilyen élelmiszert veszel, aranyat érhet, ha elolvasod az összetevőinek a listáját a címkéjén. Különösen igaz ez a bolti pácokra, öntetekre és szirupokra, sok közülük ugyanis meglepően nagy mennyiségű magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz (ráadásként gyakran kiugróan magas a kalóriatartalmuk, ezáltal pedig egy könnyednek induló ételt, például egy csirkés salátát is kalóriabombává tehetnek).
De hogy mi is a baj a kukoricasziruppal? Az agyunk egészsége szempontjából legfőképp az, hogy a cukros üdítőkhöz hasonlóan olyan kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet, mint az agyi teljesítmény csökkenése vagy a memóriavesztés. Persze vannak kivételek, de a legbiztosabb az, ha te magad készítesz pácokat, önteteket vagy szirupokat csupa természetes összetevőből.