Nyolc étel az agyad egészségéért, amiért nem lehetsz elég hálás: napi szinten érdemes fogyasztani belőlük
Az agy a szervezetünk irányító központja, és a táplálkozásnak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a lehető leghatékonyabban működjön. Rengeteg energiára van szüksége, amelyet az étkezéseink során kaphat meg. Épp ezért elengedhetetlen, hogy vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és zsírsavakban gazdag étrendet folytassunk.
Ezeket láttad már?
A tápanyagok támogatják az energiatermelést, javítják a sejtek működését és szerepet játszanak a neurotranszmitterek szintézisében, amelyek elengedhetetlenek a memória és a kognitív funkciók szempontjából. Fontos tudni, hogy az élelmiszerek csakis együttesen képesek támogatni az agy egészségét és megóvni a szervet a különböző neurodegeneratív betegségektől. Nézzünk néhány olyan fontos élelmiszert, amelyeket mindenképp érdemes beiktatnunk étrendünkbe agyunk egészségéért!
Olajos halak
Az olyan olajos halak, mint például a lazac, a makréla vagy épp a hering kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek serkentik az agyi tanulást, a memóriát és sokat tesznek a kognitív jóllétért, valamint segítenek megelőzni az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint például az Alzheimer-kór. Kutatások bizonyították, hogy szoros összefüggés van a rendszeres halfogyasztás és a demencia alacsonyabb kockázata között.
Leveles zöldségek
A leveles zöldségek, például a spenót és a káposztafélék, szintén remek tápanyagokat tartalmaznak az agy számára. Tele vannak K-vitaminnal, luteinnel, nitráttal és folsavval, amelyek bizonyítottan hatékonyan veszik fel a versenyt a kognitív hanyatlással szemben. Fogyaszthatjuk őket salátaként, de hozzáadhatunk néhány levelet a turmixunkhoz vagy a tésztaételeinkhez is.
Tojás
A tojás egy igazán sokoldalú és hasznos élelmiszer. Olyan tápanyagokat és vegyületeket tartalmaz, amelyek nagyon előnyösek az agyunk számára. A benne lévő kolin például nélkülözhetetlen az agy fejlődéséhez, emellett a tojás fontos fehérjeforrás is, olyan aminosavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. Kutatások pedig bizonyították, hogy a megfelelő fehérjebevitel segít megelőzni a kognitív hanyatlást.
Diófélék
A dióféléket is érdemes beilleszteni az étrendünkbe, többek között az agy egészségének fenntartása érdekében. Kiváló forrásai az egészséges zsíroknak és antioxidánsoknak, amelyek képesek csökkenteni a kognitív hanyatlást. Ehhez hozzájárul az is, hogy a diófélék telítetlen zsírokat, E- és K-vitamint, magnéziumot, rezet, káliumot, szelént, rostokat és antioxidánsokat is tartalmaznak.
Bogyós gyümölcsök
Az olyan bogyós gyümölcsök, mint például az eper, a szeder és az áfonya, tele vannak antioxidánsokkal, amelyek fontos szerepet játszanak az agy egészségének fenntartásában. Emellett flavonoidokat is tartalmaznak, ezek segítenek leküzdeni a gyulladásokat okozó oxidatív stresszt. Védelmet nyújtanak továbbá a neurodegeneratív betegségekkel és a kognitív hanyatlással szemben. Kutatások bizonyították továbbá, hogy a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása elősegíti gyorsabb információfeldolgozást az agyban.
Kurkuma
A kurkuma erőteljes ízével kedvelt fűszernek számít a konyhában. A benne előforduló kurkumin antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és védelmet nyújt egyes neurodegeneratív betegségekkel szemben.
Étcsokoládé
Jó hír, hogy egy édesség, az étcsokoládé is fontos egészséget játszhat agyunk egészsége szempontjából. Különböző flavonoidokat, antioxidánsokat és koffeint tartalmaz, és kutatások bizonyították, hogy rendszeres fogyasztásával javíthatunk hangulatunkon és bélrendszerünk állapotán.
Avokádó
Végül, de nem utolsósorban említsük meg az avokádót, amely telítetlen zsírokban gazdag és támogatja az egészséges váráramlást, ami elengedhetetlen az agy működéséhez. Tele van továbbá antioxidánsokkal, és a kutatók arra is rávilágítottak, hogy a benne lévő bioaktív vegyület segíthet megakadályozni az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór. Az avokádó E-vitamint is tartalmaz, amely képes megóvni az agyat az oxidatív stressz okozta károsodástól.
Forrás: health.com