Nyolc étel az agyad egészségéért, amiért nem lehetsz elég hálás: napi szinten érdemes fogyasztani belőlük

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az agy a szervezetünk irányító központja, és a táplálkozásnak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a lehető leghatékonyabban működjön. Rengeteg energiára van szüksége, amelyet az étkezéseink során kaphat meg. Épp ezért elengedhetetlen, hogy vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és zsírsavakban gazdag étrendet folytassunk.

Ezeket az ételeket fogyaszd az agy egészségéért
Ezeket az ételeket fogyaszd az agy egészségéért
Fotó: ThitareeSarmkasat/Getty Images

A tápanyagok támogatják az energiatermelést, javítják a sejtek működését és szerepet játszanak a neurotranszmitterek szintézisében, amelyek elengedhetetlenek a memória és a kognitív funkciók szempontjából. Fontos tudni, hogy az élelmiszerek csakis együttesen képesek támogatni az agy egészségét és megóvni a szervet a különböző neurodegeneratív betegségektől. Nézzünk néhány olyan fontos élelmiszert, amelyeket mindenképp érdemes beiktatnunk étrendünkbe agyunk egészségéért!

Olajos halak

Az olyan olajos halak, mint például a lazac, a makréla vagy épp a hering kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek serkentik az agyi tanulást, a memóriát és sokat tesznek a kognitív jóllétért, valamint segítenek megelőzni az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint például az Alzheimer-kór. Kutatások bizonyították, hogy szoros összefüggés van a rendszeres halfogyasztás és a demencia alacsonyabb kockázata között.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségek, például a spenót és a káposztafélék, szintén remek tápanyagokat tartalmaznak az agy számára. Tele vannak K-vitaminnal, luteinnel, nitráttal és folsavval, amelyek bizonyítottan hatékonyan veszik fel a versenyt a kognitív hanyatlással szemben. Fogyaszthatjuk őket salátaként, de hozzáadhatunk néhány levelet a turmixunkhoz vagy a tésztaételeinkhez is.

Tojás

A tojás egy igazán sokoldalú és hasznos élelmiszer. Olyan tápanyagokat és vegyületeket tartalmaz, amelyek nagyon előnyösek az agyunk számára. A benne lévő kolin például nélkülözhetetlen az agy fejlődéséhez, emellett a tojás fontos fehérjeforrás is, olyan aminosavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. Kutatások pedig bizonyították, hogy a megfelelő fehérjebevitel segít megelőzni a kognitív hanyatlást.

Serkenti az emésztést, segíti a fogyást: ezt a gyógynövényt reggelente érdemes fogyasztanod

Serkenti az emésztést, segíti a fogyást: ezt a gyógynövényt reggelente érdemes fogyasztanod

Diófélék

A dióféléket is érdemes beilleszteni az étrendünkbe, többek között az agy egészségének fenntartása érdekében. Kiváló forrásai az egészséges zsíroknak és antioxidánsoknak, amelyek képesek csökkenteni a kognitív hanyatlást. Ehhez hozzájárul az is, hogy a diófélék telítetlen zsírokat, E- és K-vitamint, magnéziumot, rezet, káliumot, szelént, rostokat és antioxidánsokat is tartalmaznak.

Bogyós gyümölcsök

Az olyan bogyós gyümölcsök, mint például az eper, a szeder és az áfonya, tele vannak antioxidánsokkal, amelyek fontos szerepet játszanak az agy egészségének fenntartásában. Emellett flavonoidokat is tartalmaznak, ezek segítenek leküzdeni a gyulladásokat okozó oxidatív stresszt. Védelmet nyújtanak továbbá a neurodegeneratív betegségekkel és a kognitív hanyatlással szemben. Kutatások bizonyították továbbá, hogy a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása elősegíti gyorsabb információfeldolgozást az agyban.

Kurkuma

A kurkuma erőteljes ízével kedvelt fűszernek számít a konyhában. A benne előforduló kurkumin antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és védelmet nyújt egyes neurodegeneratív betegségekkel szemben.

Étcsokoládé

Jó hír, hogy egy édesség, az étcsokoládé is fontos egészséget játszhat agyunk egészsége szempontjából. Különböző flavonoidokat, antioxidánsokat és koffeint tartalmaz, és kutatások bizonyították, hogy rendszeres fogyasztásával javíthatunk hangulatunkon és bélrendszerünk állapotán.

Avokádó

Végül, de nem utolsósorban említsük meg az avokádót, amely telítetlen zsírokban gazdag és támogatja az egészséges váráramlást, ami elengedhetetlen az agy működéséhez. Tele van továbbá antioxidánsokkal, és a kutatók arra is rávilágítottak, hogy a benne lévő bioaktív vegyület segíthet megakadályozni az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór. Az avokádó E-vitamint is tartalmaz, amely képes megóvni az agyat az oxidatív stressz okozta károsodástól.

Forrás: health.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Yohji Yamamoto: „Az igazi divat eltűnőben van, de amíg élek, harcolok érte”

glamour plusz ikon Yohji Yamamoto: „Az igazi divat eltűnőben van, de amíg élek, harcolok érte”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)