A sör a férfiak itala. Vagy mégsem?
Hirdetés
Ma a férfiak dominanciája a sörfőzésben és sörfogyasztásban megkérdőjelezhetetlen. Holott, a sörfőzés eredetileg női mesterség volt, és a férfiak meghatározó szerepe is csupán néhány évszázados jelenség a sörkészítés többezer éves történelmében.
Ezeket láttad már?
Az eredeti sörfőzők
A sörkészítés története mondhatni egyidős a civilizációval, hisz már az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában is előállítottak kezdetleges söröket. Ez a tevékenység azonban nem a férfiakhoz kötődött. Merthogy a sörfőzés és a kocsmák vezetése elsősorban a nők feladata volt, még a korai európai népeknél is. A férfiak tulajdonképpen csak akkor kezdték elsajátítani a sörkészítés mesterségét, mikor nem volt nő, aki azt elvégezze. Ennek köszönhetően váltak férfiként első professzionális sörkészítőkké a szerzetesek, akik az idők folyamán egyre jobb söröket állítottak elő, egyre nagyobb mennyiségekben. Nekik köszönhető az is, hogy a komló használata elterjedt Európában. Ugyanakkor, a nők sem rekedtek ki teljesen a sörfőzés gyakorlásából, hisz a falvakban ez is a háziasszonyok teendői közé tartozott.
A "férfias" ital, amit a nők is szeretnek
A sörfőzés privilégiumától voltaképpen a céhesedés folyamata fosztotta meg a nőket. Ezt követően a sörfogyasztás és a sörgyártás egyre inkább a férfiakhoz kötődött, és ez a tendencia a mai napig tartja magát. A KSH 2019-es felmérése szerint a heti legalább egy alkalommal valamilyen sörkészítményt fogyasztók 86 %-a férfi, 2,8 literes átlagos sörfogyasztással. Ezzel szemben a nők esetében ez a mennyiség mindössze 1,1 liter. Bár a férfi-dominancia e tekintetben megkérdőjelezhetetlen, manapság egyre több nő nyit a sörfogyasztásra és választ a sörök színes kínálatából anélkül, hogy azok kalóriatartalma vagy keserű íze miatt aggódna. Ezt támasztja alá Thomas Ozbun olasz szokásokat felmérő kutatása is, mely alapján az utóbbi tíz évben folyamatosan nőtt a női sörfogyasztók aránya, ami 2021-ben elérte a 37,5 %-ot.
Sörfogyasztási szokásaink tehát folyamatosan változnak. Ami igazán számít, az az ízek élvezete, anélkül, hogy férfias vagy éppen nőies jelzőkkel illetnénk egyes fajtákat vagy magát a sörfogyasztást. A mértéktartás ugyanakkor rendkívül fontos, a tudatosság jegyében pedig mindenképp szükséges ismernünk saját határainkat!
Azoknak, akik nem a keserűt választják
Sokan vannak, akik kevésbé szeretik a keserű söröket. Számukra is van tökéletes választás, ugyanis a jéghidegen történő érlelésnek köszönhetően a Heineken Silver frissítő, könnyed ízt kapott. A magas minőségű, könnyen iható prémium lager sör így tehát remek alternatíva a keserűbb sörök vagy akár egy fröccs helyett. A 4% alkoholtartalommal és 100% árpamaláta felhasználásával készült Heineken Silver izgalmas betekintés a session lagerek világába, amelyet itthon is kóstolhatunk.