5 étel, amit semmiképp ne egyél kánikula ideje alatt
A nyár a szépségei mellett számos kihívást is rejteget magában, ilyen például a fokozott izzadás, az erős napsütés és a kiszáradás okozta kellemetlen tünetek. Azonban sokat tehetsz azért, hogy a forró(bb) napokon is jól érezd magad a bőrödben, és hogy ki tudd élvezni a nyár legjobb pillanatait. Mondjuk, hogy táplálkozás terén mire érdemes odafigyelned!
Ezeket láttad már?
Mivel az ország egyes részein már most is rekordhőmérséklet tapasztalható, a szakértők hangsúlyozzák, hogy a megfelelő hidratáltság és a szervezet elegendő energiaellátása elengedhetetlen ahhoz, hogy átvészeljük ezeket a forró napokat. Hogy megkönnyítsd a saját dolgod, nem kell mást tenned, mint nagyobb figyelmet fordítanod arra, hogy mit viszel be a szervezetedbe. Eláruljuk, mi az az 5 étel, amit mindenképpen érdemes elkerülnöd kánikula idején.
Fagylalt
Most biztosan meglepődtél, de bizony a fagyi (sajnos) ide tartozik. Bár a gyors lehűlés kellemes érzetét kínálja, hosszabb távon pont az ellenkezőjét éred el vele. A szakértők szerint ha elnyalunk egy fagyit, az hőmérséklet-emelkedéshez vezet, ugyanis az általa okozott gyors lehűlést a szervezet kompenzálni próbálja. Ez minden, a fagyihoz hasonló hideg ételre és italra igaz: elsőre lehűt, később viszont megemelkedik tőle a testhőmérsékleted.
Húsok
Kánikulában érdemes kerülni a magas fehérjetartalmú ételeket. Ennek oka az, hogy a fehérje megemésztése több energiát igényel a szervezet részéről, ami hőt termel a termogenezis néven ismert folyamat során.
Dehidratáló ételek
Az olyan élelmiszerek, mint például a mangó, az édeskömény, az articsóka és a spárga vízhajtó hatásúak, ezért hőség idején nagy ívben kerülendők.
Feldolgozott élelmiszerek
Fontos, hogy lehetőleg kerüld a feldolgozott és magas cukortartalmú ételek fogyasztását (érdemes nemcsak nyáron, hanem általánosságban is), beleértve a cukorkát, a fánkot, a muffinokat, a kenyeret, a tésztákat és az egyéb gabonaféléket. A szervezetnek ugyanis sok vízre van szüksége ezen élelmiszerek metabolizmusához, a nyári hőségben viszont elengedhetetlen, hogy a lehető leghidratáltabbak maradjunk.
Fűszeres ételek
Meleg időben kerülni kell a fűszeres és sült ételeket is, mivel ezek növelik a testhőmérsékletet és kiszáradást okozhatnak, sőt, ezen ételek fogyasztása emésztési zavarokhoz és gyomorégéshez is vezethet.
Mindezek mellett a koffeinnel és az alkohollal is érdemes csínján bánni a forró napokon, ugyanis a fentebb említettekhez hasonlóan ezek szintén hozzájárulhatnak a kiszáradáshoz. Azt már tudod, hogy mit érdemes kerülnöd kánikula idején, úgyhogy most jöjjön néhány olyan finomság, amit nyugodt szívvel fogyaszthatsz a legnagyobb melegben is!
A görögdinnye a lehető legtökéletesebb gyümölcs a nyári hónapokban, ugyanis 90%-a víz. Fogyasztása segít megőrizni a test hidratáltságát és hűtését, ezenkívül jó C-, A- és káliumforrás, amely segít fenntartani az elektrolit-egyensúlyt a szervezetben. Az uborkát is meleg szívvel ajánljuk, mert vízben gazdag és alacsony kalóriatartalmú. Ez a zöldség segít a testhőmérséklet szabályozásában és a méreganyagok kiürítésében.
A káliumban, nátriumban és magnéziumban gazdag kókuszvíz természetes szomjoltó. Meleg időben segít pótolni a folyadékveszteséget és hidratálja a szervezetet, valamint kiváló antioxidáns-forrás is. A mojito koktél egyik ikonikus hozzávalója, a menta pedig szintén csodákra képes, ha hűsítésről van szó. Ezenkívül jótékony hatással van az emésztésre és csökkenti a gyulladást a szervezetben. A joghurtról sem kell lemondanod ebben az időszakban, ugyanis szintén hűsítő étel, amely probiotikumokkal látja el a beleket. A joghurt fogyasztása segít csökkenteni a testhőmérsékletet, a gyulladást és a bélrendszeri problémákat.
Összefoglalva, a nyári hónapokban elfogyasztott élelmiszerek közvetlen hatással vannak az egészségünkre és a jóllétünkre. A magas víztartalmú ételek fogyasztása, valamint a nehéz és fűszeres ételek kerülése hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben átvészeld a nagy meleget, és kiélvezhesd a nyarat!
Forrás: washingtonpost.com, ndtv.com, ktnv.com