Az ízek nyomában Góg Angéla formatervezővel
A formatervező szó kapcsán többségünk autókra, dizájnerbútorokra vagy táskákra asszociál elsőként, holott Góg Angéla az élő példa arra, hogy a legegyszerűbb zöldséglevesből vagy rácsos süteményből is készülhet műalkotás.
Ezeket láttad már?
A formatervezővel egy izgalmas interjút találsz a márciusi GLAMOUR magazinban, most pedig extra kérdésekre is választ ad.
Említetted, hogy táskákat is terveztél korábban. Miben más az, ahogy egy táskát és ahogy egy süteményt megtervezel?
Igazság szerint nem túl sok dologban. Maga a tervezés folyamata, a gondolkodás menete azonos. De az ételtervezés sokkal több összetevőből áll. Az alapanyagok érzékenysége illetve a kivitelezés fázisainak figyelembe vétele miatt sokkal átgondoltabban kell a folyamatot megterveznem. Munkáimban fontos szerepet játszik az ízlelés és az íz, így vezető cél, hogy tökéletest alkossak minden tekintetben. Ízek, formák és részletek hármasa a legfontosabb a projektjeimben. Éppen ezért sok esetben szakértőkkel dolgozom együtt, hogy biztosan meg tudjuk valósítani az elképzeléseimet. Minden esetben vezető elv számomra, hogy mindenre legyen válaszom: indokolt legyen az anyaghasználat, az íz, a forma is. Átgondoltság kell ahhoz, hogy létrejöhessen az összhang.
Nemcsak a múlt, de a jövő is foglalkoztat. A doktori munkádban arra kerested a választ, hogy ha megőrizhetnénk ízeket a jövő számára, melyek lennének azok.
Igen, a "A jövő asztala" projektem során, arra kerestem a választ, hogy milyen ízeket őriznénk meg az utókor számára. Ki milyen ételhez kötődik, és mik azok az ételek, amikről nehezen mondanánk le a jövőnk során. A kutatás során egyértelművé vált, hogy mindamellett, hogy változatos ételeket eszünk, sok nemzet konyháját beépítettük a mindennapjainkba, a következő generáció számára, mégis gyermekkorunk meghatározó ízeit szeretnénk konzerválni. Számos eljárással kísérleteztem, mely alkalmas lehet az utókor számára megőrizhetővé tenni ezeket az ételeket. A projekt során egy ízalbum kiépítésén dolgozom, ami jelenleg száz ételt tartalmaz.
Ebben a munkában tökéletesen kapcsolódik össze a múltunk, jelenünk és a jövőnk, épp ezért szép megkoronázásának tekintem az elmúlt év munkájának.
Saját magadnak milyen ízt mentenél meg?
Számomra a legkedvesebb íz az anyukám borsólevese épp ezért az elsők között szerepelt a kísérleteimben is.
Mi az az étel, amit legtöbben megőriznének?
A klasszikus magyaros ételeket. Sokszor megjelent a töltött paprika, a paprikás krumpli, a húsleves, de volt, aki sajtburgert vagy Bountyt konzerválna. A termékek ugyanúgy fontos részei az emlékeinknek, mint a családban főzött ételek. Épp ez a változatosság megmutatása is fontos része a projektnek.